World of ESNY

Norra Tornen vinner prestigefyllt pris

Norra Tornen
Vinnaren i världens viktigaste arkitekturpris för höghus International High Rise Award har korats för 2020 och Oscar Properties projekt Norra Tornen, ritat av Office of Metropolitan Architecture, står som vinnare.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Norra Tornen utsetts till världens mest innovativa höghus! Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och priset är ett kvitto på många års hårt arbete och att det lönar sig att satsa på nyskapande arkitektur, säger Oscar Engelbert, VD på Oscar Properties.

Oscar Engelbert

 

Oscar Properties projekt Norra Tornen ärr ritat av ett av världens mest ansedda och framstående arkitektkontor, OMA. Tvillingtornen är ett samtida arkitektoniskt verk, en port in till Stockholm och en knutpunkt mellan Vasastan och den framväxande Hagastaden. Med 320 bostäder, varav 182 i Innovationen och 138 i Helix, samt en höjd på 125 respektive 110 meter är Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus.

– För mig kom priset något oväntat då jag aldrig har tänkt på Norra Tornen som höghus. De skiljer sig från den traditionella idén om en skyskrapa. De är hemtrevliga och estetiken är informell och förlitar sig på upprepning för att producera mångfald, säger Reinier de Graaf, partner på OMA.

Norra Tornen

Arkitekturtävlingen International High Rise Award anordnas av staden Frankfurt tillsammans med Deutsches Architekturmuseum (DAM) och riktar sig till arkitekter och utvecklare vars byggnader är minst 100 meter höga och har färdigställts under de senaste två åren. Juryn består av arkitekter, byggnadsingenjörer, fastighetsexperter och arkitekturkritiker. Juryn bedömer de nominerade projekten enligt följande kriterier: framtidsorienterad design, funktionalitet, innovativ byggnadsteknik, integration i stadsutvecklingssystem, hållbarhet och kostnadseffektivitet.

Foto: Oscar Properties och Jennifer Glans

 

World of ESNY

FREDRIK EKLUND TILLDELAS ELIASON MERIT AWARD 2020

Fredrik Eklund

Eliason Merit Award delas årligen ut av Swedish American Chamber of Commerce of Los Angeles till en svensk person eller företag som betydligt har stärkt svenska-amerikanska relationer. Årets pris tilldelas Fredrik Eklund för hans enastående karriär både i USA och i Sverige – inte bara som mäklare, utan även som författare, föreläsare, inspiratör och TV-profil.

– Det är tydligt att Eklund är stolt över sitt svenska arv och tar med sig sin ”svenskhet” i alla sina framgångsrika relationer och affärer. Med andra ord är han den perfekta mottagaren av vårt prestigefyllda Eliason Merit Award 2020, säger Gudrun Giddings, filmproducent och ordförande för Swedish American Chamber of Commerce of Los Angeles.

Fredrik Eklund kan med utmärkelsen sälla sig till en noga utvald skara svenskar som tidigare blivit tilldelade priset – till exempel Zlatan Ibrahimović, Steve Angello, kändistränaren Magnus Lygdbäck, ljuddesignern Per Hallberg, Tove Lo, Dolph Lundgren, Joel Kinnaman och Anine Bing.

– Jag känner mig hedrad och överväldigad över att få ett sånt här pris, särskilt när jag ser vem som har fått det före mig. För mig står den här utmärkelsen för hela min resa: Att växa upp i Sverige som liten grabb med det som vissa kallade för stora drömmar, att flytta till New York för att försöka arbeta hårdare än någon annan, och nu när jag bor i Los Angeles med Derek och tvillingarna och njuter av vad livet har gett mig, säger Fredrik Eklund.

Fredrik Eklund

Senare under 2020 kommer Swedish American Chamber of Commerce of Los Angeles att dela ut priset under en stjärnspäckad prisceremoni med många kända svenska och amerikanska namn

Läs mer om Eliason Merit Award på www.sacc-la.org

 

World of ESNY

Återhämtning på Nyproduktions Marknaden

Efter några års stiltje är det åter full ruljans på nyproduktionsmarknaden. Med ESNY:s koncept New Development Lab maximeras värdet och wow-faktorn av varje ny lägenhet.

ESNY Philip och Henrik

När amorteringskraven infördes i mitten av 2016, och bankerna samtidigt ställde hårdare krav på utvecklarnas finansieringslösningar, blev följden en inbromsning av nyproduktionsmarknaden. Det gick inte att hålla den försäljningstakt som krävdes för att byggherrarna skulle kunna genomföra sina affärer och många projekt lades därför på is. Men sen ett halvår tillbaka är marknaden tillbaka i full karriär:

– Nu kan vi återigen lansera och sälja större projekt med inflyttning ett par år fram i tiden. Men den bostadsbrist som råder så tror vi att vi har en räcka bra år framför oss, berättar Henrik Dahlbäck, som tillsammans med Philip Malmqvist driver Head of New Development på ESNY.

ESNY Nyproduktion Granithusen

Bland ESNY:s nybyggnation finns allt från småskaliga exklusiva projekt, till konverteringar och stora nybyggen. Ett exempel på ett mindre nyproduktionsuppdrag är Granithusen, två stycken stadsvillor med friköpt tomt i Norra Djurgårdstaden i stil med de klassiska villorna i Lärkstaden på Östermalm. Ett betydligt mer omfattande projekt är Norra Tornen, som ritats av legendariska OMA Architects på beställning av Oscar Properties.

– Höjden är en del av byggnadernas karaktär och personlighet, men framförallt så ger den 360 graders panoramautsikt över Stockholm. Ett häftigare byggnadskomplex har inte uppförts i Stockholm i min mening. Det första tornet Innovation är redan på plats och Helix är klart för inflytt redan under sommaren 2020. Än finns det ett antal lägenheter kvar till salu, berättar ansvarig mäklare Niklas Berntzon, founding partner på ESNY.

Läs mer på www.granithusen.se
Byggherre: Åke Sundvall
ESNY Nyproduktion Granithusen

Via ESNY:s systerbolag Urban by ESNY, som specialiserat sig på försäljningar utanför tullarna, kan ESNY även ta sig an större och mer vardagliga projekt. Dock säljer ESNY projekt som vågar ta ut svängarna även utanför tullarna. Station 1901 i Västra Roslags Väsby är ett kvarter med lägenheter, takvillor och stadsradhus som trots att det lanserades när corona-pandemin härjade som värst, redan är 50 % sålt. Alla ESNY:s nyproduktionsprojekt är olika, men gemensamt för alla är att ESNY är med från start. Ansvarig mäklare utvärderar byggnadens läge, är ibland med och hittar den bäst lämpade arkitekten och ser alltid till att värdet i varje lägenhet maximeras.

www.station1901.se
Byggherre: Mecon Bostad
ESNY Nyproduktion Station1901

– Vi tar alltid ut svängarna när vi hjälper byggherrarna att konceptualisera projektet, vare sig det ligger mitt i stan eller där det tidigare aldrig byggts. Gällande efterfrågan generellt märker vi att kunderna efterfrågar större sovrum, mer förvaring, ordentliga källarförråd och nya tekniska lösningar, berättar Philip Malmqvist.

 

World of ESNY

FÄRGEN ÄR SYRET I MÅLERIET

ESNY Björn Adegren

Björn Adegren studerade vid Konstakademien 1956-1961 och Académie Libre i Stockholm. Han arbetade som lärare i teckning och måleri på Nyckelviksskolan på Lidingö 1970-1990. Bland hans offentliga arbeten märks aluminiumreliefer till 3 ljusgårdar på Huddinge sjukhus. Hans konst består av vardagsmotiv med figurer ofta målade expressivt i klara färger. Han tilldelades Stockholms stads kulturstipendium 1967. Björn är representerad i Stockholms kommun och vid Moderna museet.

ESNY Björn Adegren

Välkommen på visning av både lägenhet och konst av konstnären Björn Adegren fredag den 18/9 och söndag den 20/9 på Engelbrektsgatan 14 i attraktiva Villastan. Lägenheten består av tre rum och kök om ca 100 kvm med stor härlig balkong mot grönskande innergård. Renoveringsbehov.

Kontakta ansvarig mäklare för mer information och tidsbokning, sara.helin@esny.se
Läs mer om Sara Helin

 

Inredning

Ett rum med ljus

Med rätt lampor, på rätt ställe, kan ett rum förvandlas till en helt ny plats. Inredaren Maria Kangärde berättar vad som är viktigt att jobba med ljusmässigt för att få ett rum i harmoni.

Att få till perfekt belysning kan vara svårt och ett rum utan rätt belysning upplevs lätt som att det saknar balans och värme. Lampor är därför en väldigt viktig del av ett rums inredning.

Som en guide till att ljussätta ett rum på bästa sätt, följer nedan några olika punkter att ha i åtanke, samt de olika kategorierna av lampor som man gärna skall ha med i sin ljusplan.

  • Det absolut viktigaste är att man har tillräckligt många ljuskällor i varje rum. En bra riktlinje är 5-7 ljuskällor i större rum och minst 3 för ett mindre.
  • Minst lika viktigt är dock att dessa armaturer är av varierande typ, d.v.s. att de fyller olika funktioner.
  • Belys varje hörn av rummet och placera ljuskällorna på olika nivåer.
  • Använd gärna ljuskällor med ett så lågt kelvintal som möjligt, d.v.s. en varm färgtemperatur, för att få till en hemtrevlig känsla.
  • För ett behagligare och vackrare ljus används med fördel en dimmer.
  • En bra funktion att arbeta in i hemmet är en automatiserad styrning av lamporna i hela huset. Detta är praktiskt för att snabbt kunna sätta på eller stänga av all belysning, men ger även möjligheten att kunna ställa in olika ljusteman.

Allmänbelysning

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning ger precis som det låter ett varmt, mjukt ljus. Det kan exempelvis vara bordslampor, golvlampor, nerpendlande smålampor, eller levande ljuskällor. Se gärna till att använda ett flertal mindre stämningslampor som lätt fördelas ut i rummens alla hörn.

Biagio-lampan från Flos är en lampa som inte bara agerar som stämningsbelysning i ett rum, utan även är ett riktigt mästerverk med sin unika form. Karvad för hand ur ett enda stycke Carrara-marmor är den både skulptur och lampa i ett.

Funktionsbelysning

Funktionsbelysningens syfte är att lysa upp ett begränsat område och helt enkelt förse ytor med ett bra arbetsljus. Det kan till exempel vara en skrivbordslampa, en golvlampa för läsning eller belysningen över en köksbänk.

Urvalet av lampor i kategorin är stort, men det är viktigt att man inte väljer en armatur som är estetisk tilltalande men som kanske inte fullt ut fyller den tänkta funktionen. En armatur med en riktbar skärm, som den i bilden ovan från Gubi, ger till exempel mycket bättre möjlighet att få ljuset exakt där man behöver det, jämfört med en lampa som enbart riktar ljuset rakt ner mot en yta.

Punktbelysning

För att lyfta fram en speciell sak i ett rum används punktbelysning, vilket kan bli väldigt effektfullt. Det kan vara att man vill ge extra fokus till exempelvis en tavla, ett prydnadsföremål, en trappa eller ett vackert tak. För att uppnå denna funktion används oftast spottar, men det kan även som i bilden ovan ske med hjälp av en stilren väggarmatur som denna från Menu Space.

Strömbrytare & uttag

En sista detalj vad det gäller belysning, och något som man ofta inte lägger tillräckligt med fokus på, är strömbrytare och eluttag. För ett riktigt elegant intryck, låt dessa gå i linje med resten av inredningen.

Franska Meljac, som precis lanserats på den svenska marknaden, erbjuder otroligt vackra handgjorda strömbrytare som blir som utsmyckningar på väggarna. Med sin sobra och rena design, sina kvalitetsmaterial och vackra detaljer blir dessa pricken över i:et i hemmets belysning.

 

Text: Maria Kangärde, Inredningsdesigner

Första bild: Apparatus Studio

World of ESNY - Sponsrat

En avslappnad semester

Med ett enkelt knapptryck på mobilen kan du också förbereda inför semestern redan innan den börjar.

Vad händer hemma när du är borta?

När vardagen känns som väldigt mycket vardag är semestern ljuset i tunneln. Att åka iväg är ett fantastiskt tillfälle för att inte bara koppla av, utan också för att vara med om spännande äventyr på andra platser. Semester kräver en del planering från vår sida för att allt ska gå ihop, och lyckligtvis finns det många hjälpmedel för att göra förberedelserna så enkla som möjligt.

Sportloven är här och det är många som funderar på att åka iväg. Medan det är väldigt skönt att komma iväg händer det att tanken på hemmet dyker upp. Du vet att du stängde av kaffemaskinen, men eftersom du inte är hemma och kan dubbelkolla det ligger tanken och kliar. Det är lätt att bli av med den här irritationen dock, det enda du behöver göra är att ta fram din mobil, öppna en app och så kan du enkelt kolla läget i hela ditt hem. Du ser direkt att kaffemaskinen är avstängd, att inga lampor står och lyser i onödan och att du verkligen låste dörren. Istället för att stressa på semestern kan du verkligen njuta av den fullt ut.

Samsung_SE_ConnectedLiving_Banner_Alla

Med ett enkelt knapptryck på mobilen kan du också förbereda inför semestern redan innan den börjar. Du vet att det kommer vara kallt i stugan när du kommer dit då du var noggrann med att stänga av allt onödigt förra gången. Det kommer också vara kolsvart eftersom det tar en stund att köra dit och sannolikt hinner bli kväll innan du är framme. Tänk då dig att du istället kan smygstarta semestern redan innan du kommer dit. När du sätter dig i bilen kan du med hjälp av mobilen sätta på värmen och tända lamporna så att stugan är ljus och uppvärmd när du väl kommer fram.

Samsung SmartThings är navet i Connect Living som möjliggör att du kan koppla samman dina smarta produkter du har hemma. Den bygger på ett öppet ekosystem som också tillåter dig att koppla samma tusentals andra smarta, alltså uppkopplade till internet, produkter från andra tillverkare.* Det enda du behöver är hubben och SmartThings appen som finns tillgänglig på både iOS och Android.** Hubben kopplas till internet och skapar ett oberoende och skyddat nätverk för dina smarta produkter. Med appen och hubben är det bara att testa dig fram och koppla samman så många eller så få enheter som du känner att du behöver.

För mer information se www.samsung.com

* En aktuell lista på certifierade produkter finns under enheter som stöds på samsung.com/se/connected-living
** Kräver Android 4.4 eller senare med 1,5 GB RAM eller mer, iOS 9.0 eller senare.

 

Inredning

The Corner House, designat boende mitt i stan

Mitt i Stockholm, med Hotell Miss Clara som granne, finner man The Corner House. Ett hus med designade lägenheter i sann New York-anda.

Här har ett unikt koncept skapats med hjälp av specialdesignade detaljer signerade New York-designern Paris Forino. Hennes funktionella och harmoniska inredningsarkitektur sätter en tydlig prägel på lägenheterna och vi tar här en närmare titt på vad som gör dem så speciella.

Grafiskt mönster

Golven i marmor med grafiska mönster ger rummen en egen karaktär och skänker dem dessutom en exklusiv känsla. Med väggar som en lugn fond, tillsammans med vackra inredningsdetaljer som den specialritade kommoden med sina rena linjer, kommer golven verkligen till sin rätt.

Powder room

Vad känns mer internationellt än ett powder room? Detta är ett rum som man gärna kan ta ut svängarna i och skapa något som gör ett riktigt intryck. I Corner House har väggarna klätts med träpaneler vilket skapar en varm och ombonad känsla. De vackra specialdesignade speglarna och handfaten i sten gör verkligen rummet fulländat.

Modernt Shaker kök

Shakerkök står för kvalitét, funktion och enkelhet. I dessa lägenheter hittar vi en modern version av shakerköket med spegelglas monterade bak i överskåpen, vilket är elegant i sig men framförallt skapar en känsla av rymd. Golvsocklarna har också en extra intressant detalj då de klätts med råmässing, något som skänker köket en exklusiv touch.

Den lilla detaljen

Mässing är en återkommande metall i dessa lägenheter vilket skapar ett enhetligt och genomtänkt intryck. En elegant detalj är bland annat garderobshandtagen där mässing har integrerats i designen på ett väldigt vackert sätt.

Skapa stilen

Soffa: Posh Living, Soffbord: Gubi, Brickbord: Hay, Fåtölj: Ox Design, Matta: Layered, Matbordslampa: Rubn, Matbord: Hay, Matstolar: Vitra, Sideboard: Vintage

 

Text: Maria Kangärde, Inredningsdesigner

World of ESNY - Sponsrat

Årets julklapp - sömn från Hästens

Det är många olika faktorer som påverkar vår förmåga att få en nattsömn av hög kvalitet. Sängen är naturligtvis en av dem, men sovmiljön och ditt tillstånd har också en inverkan på sömnen. Här kan du läsa Hästens bästa tips för godare sömn.

World of Esny - Hästens

Hästens 1852

1852 är året Hästens började sin resa med en ideologi som bygger på skicklighet, stolthet och hängivenhet. Hästens tillverkar handbyggda sängar i världsklass. I varenda säng ligger ofantligt mycket arbete och forskning nerbäddad. Det du känner som en skön omfamning när fjädrar, tagelstrån, ullfibrer, bomullstofsar, linbitar och träfogningar samarbetar är i själva verket frukten av nära nog 170 års slut. Och idag är Hästens stolta att vara Sveriges (om inte världens) äldsta tillverkare av sängar. Naturliga material används endast i tillverkningen av sängarna för det är det bästa och mest skonsamma alternativet. Och än idag tillverkas samtliga sängar i drömfabriken i Köping och det familjeägda företaget har utökat till 46 länder runtom i världen och ser sig helst som sovleverantörer till alla som vet betydelsen av god sömn.

World of Esny - Hästens

BLÅRUTAN 1978

Blårutan skapades 1978 av Jack Ryde, pappa till den nuvarande ägaren och vd Jan Ryde. Han var fascinerad av konst och design och tog himlens blåa färg och blandade den med inslag av vita moln. Blått och vitt. Det var signalen för en ny tid – en känsla av fräschhet, frihet och en tidlös, kommersiell form som skiljde Hästens från konkurrenterna. Idag definieras blårutan av Hästen och flertal färger, mönster och tillbehör har tillkommit i sortimentet senaste åren. Det är källan till passionen som har gett Hästens drivkraften att följa sin väg i sex generationer och redan från början 1852 har Hästens mission alltid varit att skapa sängar som du känner nyttan av hela dygnet. Varje liten detalj som byggs ska ha en funktion: att bidra till din sovfunktion. Hästens vill du lever varje dag som den vaknaste versionen av dig själv.

World of Esny - Hästens

Vi gör sängar, men vi har alltid drivits av en passion för sömn och de välgörande effekter sömnen har på kropp och själ. Det är sömnen som gör skillnaden i livet, en naturlig process som inte kan efterhärmas, köpas över disk eller sväljas i form av ett par piller. Du kan inte fuska dig till en perfekt sömn, men det finns saker du kan göra för att förstå att sova är det bästa vi kan göra för att ingjuta ny kraft och hälsa i våra kroppar och hjärnor, och för att hålla oss friska och starka.

World of Esny - Hästens
I en Hästens får din kropp vila i en helt naturlig position – den bästa förutsättningen för att djupsömnen ska uppnå sin fulla läkande potential. Hur sover man då smart? Det är många olika faktorer som påverkar vår förmåga att få en nattsömn av hög kvalitet. Sängen är naturligtvis en av dem, men sovmiljön och ditt tillstånd har också en inverkan på sömnen.
World of Esny - Hästens

HÄSTENS BÄSTA TIPS FÖR BÄTTRE SÖMN

Vi rekommenderar dig att utveckla en egen sovrutin för att hjälpa ditt sinne och din själ att få ro och falla i sömn. Börja omkring 30 minuter innan du går och lägger dig och ta tid på dig att göra allt det du vanligtvis gör innan du går och lägger dig. Borsta tänderna, stilla in alarmet, ställa in disken.. Låt bara kroppen saknat ner och rensa huvudet från dagens tankar så att du går till sängs avslappnad och lugn.

STÖRD NATTSÖMN
Under sömnen skapar perioder av hjärnaktivitet på hög frekvens ”sömnsländor” (de ser ut lite som en slända på en spinnrock). Dessa sländor blockerar ljud och andra sinnesintryck och gör att de inte registreras i hjärnan medan vi sover. När vi åldras producerar vi färre sådana sländor och är därför mer mottagliga för ljud i sovmiljön. Om du märker att du vaknar oftare än du gjorde tidigare kan du prova med öronproppar eller i extrema fall, titta

efter ljudisolerande tegel eller andra lösningar.

LÄTT SÖMN

Själva sovrummet måste vara mörkt, en faktor som aktiverar utsöndringen av sömnhormonet melatonin i högre nivåer. Det är också klokt att investera i en säng som är tillräckligt stor för att du ska kunna sträcka ut dig och vända dig om utan att komma i kontakt med kanterna. Hästens unika fjädringssystem gör att dina rörelser (och din sovpartners) isoleras, så att du förblir ostörd oavsett hur mycket din sovpartner vrider och vänder på sig

STIMULANTIA

Undvik stora mängder koffein före sänggåendet. Om du har mer än 400–500 mg koffein i kroppen blir det inte bara svårare att sova – det finns även risk för att du vaknar mitt i natten och även tidigare på morgonen. Om du vill ha koll på ditt intag är det bra att veta att en kopp te eller kaffe innehåller cirka 100 g koffein. Alkohol och nikotin leder också till sömnstörningar och minskar perioderna av NREM- och REM-sömn.

VAKNA UPP. GÖR NÅGONTING

Det är inte bara att man går och lägger sig vid en viss tid som optimerar kroppens dygnsrytm. Det du gör vid uppvaknandet påverkar också. Kronobiologisk forskning (forskning om dygnsrytmen) visar att kroppen verkligen gynnas av att vakna och aktiveras så snart som möjligt. Lite lätta övningar för att få igång blodcirkulationen eller en rask promenad utomhus gör att du snabbt kommer igång. Upprepa processen så märker du att du nästan ser fram lika mycket emot att vakna upp på morgonen som att lägga dig på kvällen.

Text och bild: Hästens

Inredning

Modernt möter klassiskt

På Grevgatan 43 återfinns en magiskt vacker lägenhet med den perfekta blandningen av modern inredning och originaldetaljer. Är ni sugna på att skapa samma stil hemma hos er? Följ då med och låt oss ta en närmare titt på möblerna som skapar helheten.

Grevgatan 43 World of ESNY

I denna våning möter moderna möbler vackra originaldetaljer och resultatet blir ett hem som utstrålar lugn och harmoni. Var kan man då finna dessa coola möbler för att skapa samma stil hemma..?

Grevgatan 43 World of ESNY

Matplatsen

Det stilrena matbordet med marmorskiva från No Early Birds har här kombinerats med den alltid så klassiska ”stolarnas stol” – Ton No. 14. En skön blandning mellan modernt och klassiskt. Notera den extremt yteffektiva och eleganta lösningen med en platsbyggd kökssoffa som en integrerad del av köksön. De nedpendlade lamporna över matbordet skapar en ombonad och varm känsla.

Grevgatan 43 World of ESNY

Köket

De svarta Caravaggio-lamporna från Fritz Hanssen som pendlar ner över köksbänken skapar ett perfekt blickfång. Istället för att försöka dölja eluttagen har man här valt eluttagen Retro från Renova, vilka istället lyfts fram som snygga detaljer i svart.

Grevgatan 43 World of ESNY

Vardagsrummet

Den eleganta taklampan Vertigo från Petite Friture svävar lätt över rummet och skapar ett vackert skuggspel när den är tänd. Soffan från Walter med sitt mjuka åskblå sammetstyg ger en subtil färgklick till rummet, samtidigt som de två fåtöljerna Julia i svart läder tillsammans med tigerkudden och hundkudden från Chhatwal & Jonsson skapar lite ”rock n’ roll”. Mattan i vardagsrummet finns tyvärr inte kvar i Layereds sortiment, men det finns många andra liknande mattor att finna hos dem.

Grevgatan 43 World of ESNY

Sovrummet

Ett äldre sängbord med en ”historia” ger sovrummet en personligare känsla. Med lite grå färg har bordet dessutom uppdaterats och fått en modern och stilren touch. Kuddar är det absolut lättaste sättet att tillföra färg till ett sovrum och Josef Franks tyg Manhattan är en riktig klassiker.

 

Text: Maria Kangärde, Inredningsdesigner

 

World of ESNY - Sponsrat

Jag ska bara ...

För många är kvällen höjdpunkten på dagen. Det är då vi har tid att umgås med nära och kära efter jobbet och har tid för våra intressen och sysslor, vilket gör det väldigt svårt att gå och lägga sig i tid när klockan börjar dra iväg.  Men det behöver inte vara det.

ESNY & Samsung Smart Things

Samsung SmartThings

Det pratas mycket idag om hur uppkopplade våra liv är. Det pratas om hur vi kan förstår vår egen och andras skärmtid, och hur relationen ser ut mellan hjärnan och skärmen. Det finns många tips för att vi inte ska låta våra uppkopplade liv och vår mobil ta över det som är viktigt för oss, exempelvis tid med familj och vänner, och mer nödvändiga behov som just vår sömn.

Vi har alla någon gång fastnat i ”jag ska bara” fällan. Det finns alltid ett till avsnitt att se av din favoritserie, det finns sysslor som behövs göras och det finns alltid ett till mail som behöver skickas. Vad som är värt det under själva kvällen är något som kan få oss att muttra trött morgonen därpå när väckarklockan ringer. Vi har alla fastnat i ”jag ska bara” någon gång trots att vi egentligen vet bättre.

ESNY & Samsung Smart Things

koppla ner med mobilen

Däremot finns det enkla sätt för dig att få kontrollen över dina egna kvällar – med hjälp av just mobilen. Det är inte svårt att börja heller, det du behöver börja med är att fundera på vad som skulle underlätta för dig att varva ner och börja stänga av. Kanske brukar du köra en runda i hemmet för att försäkra dig om att allt är avstängt och släckt. När du är trött är det lätt att missa saker och det är inte trevligt att behöva släpa sig ur en varm säng för att försäkra sig om att dörren är låst och ljuset släckt. Så det skulle vara skönt att veta att du kan gå och lägga dig och se till att allt är nedsläckt och låst genom att bara trycka på mobilen en gång. Eller så kan det vara att du har anpassat en färdig mysbelysning till kvällens film. Det är inte bara perfekt för själva filmen utan stämningen hjälper dig också varva ner inför sömnen.

ESNY & Samsung Smart Things

Connect living - SmartThings

I SmartThings kan du anpassa kvällen till just dina behov och önskemål. I appen skapar du kvällsscenarion som är anpassade till dig själv och vad du känner att du behöver för att kunna komma i säng i tid.

Samsung SmartThings är navet i Connect Living som möjliggör att du kan koppla samman dina smarta produkter du har hemma. Den bygger på ett öppet ekosystem som också tillåter dig att koppla samma tusentals andra smarta, alltså uppkopplade till internet, produkter från andra tillverkare.* Det enda du behöver är hubben och SmartThings appen som finns tillgänglig på både iOS och Android.** Sedan är det bara att testa dig fram och koppla samman så många eller så få enheter som du känner att du behöver.

För det behöver inte vara jobbigt att gå och lägga dig i tid på kvällen.

 

* En aktuell lista på certifierade produkter finns under enheter som stöds på samsung.com/se/connected-living

** Kräver Android 4.4 eller senare med 1,5 GB RAM eller mer, iOS 9.0 eller senare.

Inredning

Den perfekta sängen

Den perfekta sängen består inte enbart av en bekväm madrass för en skön natts sömn. Låt oss tillsammans ta en titt på vilka delar som skapar den perfekta helheten hos en säng.

Säng World of ESNY

Vi tillbringar en tredjedel av vårt liv i sängen, så ge sängen den plats och omsorg som den förtjänar. En bekväm madrass i all ära, men det är fler accessoarer som skapar en skön säng, och inte minst bidrar dessa delar till att göra sängen till det rättmätiga huvudnumret i sovrummet.

Tyger World of ESNY

Tyget

Det första man bör välja är tyget på sänggaveln och sängkappan. Tyget sätter tonen i rummet och kan även hjälpa till att vägleda vilken design själva sänggaveln skall ha. Exempelvis skapar ett linne eller hampatyg en naturlig och mjuk känsla. Ett sammetstyg ger en lyxigare känsla och ett mönstrat tyg kan i sin tur ge sängen en mer egen karaktär.

Bild: Astrid

Hästen World of ESNY

Sänggaveln

Designen på en sänggavel kan ha många former och självklart man låta specialtillverka en gavel, men det finns samtidigt många vackra sänggavlar på marknaden att välja mellan. När en av världens främsta inredare, Ilse Crawford, skapar en gavel åt Hästens finns det inte något man vill tillföra i designen.

Kuddar World of ESNY

Kudde för komfort och dekoration

En skön ryggkudde skapar ytterligare komfort när man sitter upp i sängen, och med ett vackert tyg blir den dessutom en snygg detalj i sängen under dagen. Dessa kuddar sydda i tyger från Romo fabrics.

Sänggavel World of ESNY

Sängkappan

Sängkappan är den del av sängen som många glömmer. Se till att sängkappan är av samma tyg som själva sänggaveln, då detta ger sängen ett lugnare och mer genomarbetat intryck i rummet. Det finns även en stor mängd färdiga sängkappor att köpa, denna med slitsade hörn från Mille Notti.

Lakan Dirty Linnen World of ESNY

Sängkläder

Sist men inte minst – vad är skönare än att krypa ner i en säng med krispiga sängkläder? Använd sängkläder i linne för en riktigt skön sängkomfort, då dessa har förmågan att absorbera och transportera bort fukt. Dirty Linnen har en fokuserat just på sängtextiler i linne och har många snygga färger i sin kollektion.

Text: Maria Kangärde, Inredningsdesigner

 

Inredning

Pariskänsla på Östermalm

Vid takåsarna på Östermalm finns en gömd pärla med en slående Pariskänsla. Följ med oss till Sibyllegatan och låt oss svepas med i lägenhetens unika charm.

Sibyllegatan World of ESNY

De låga fönstren, de svepande gardinerna och mjuka färgtonerna… ja det det är inte svårt att få en känsla av att man befinner sig i en lägenhet i Marais istället för på Östermalm i Stockholm. Vi tittar närmare på exakt vad det är som fyller denna lägenhet med en känsla av kontinenten.

Sibyllegatan World of ESNY

Mörka trägolv

De mörkbetsade trägolven i denna lägenhet skapar en spännande kontrast mot den annars ljusa inredningen. Mörka golv har länge varit ett populärt val nere på kontinenten och det är lätt att förstå då det ger en elegant och samtidigt ombonad känsla.

Sibyllegatan World of ESNY

Originaldetaljer

Notera de otroligt vackra gjutjärnselementen i denna lägenhet. Har man inte turen att ha element i original kvar i sin bostad kan man alltid söka på byggnadsvårdsbutiker som Nacka Byggnadsvård för att ta in dessa vackra detaljer som ger en historisk förankring. Det finns numera även en hel del företag som nytillverkar gjutjärnselement i gammalt utförande.

Sibyllegatan World of ESNY

Inred väggarna

Låt tavlor vara en del av inredningen, då väggar utan konst blir som en tom canvas. Missa inte denna viktiga del och sök med fördel på nätauktioner som Bukowskis och Lauritz för att göra riktiga fynd, eller en investering  som dagligen skänker glädje och förskönar dina väggar.

Sibyllegatan World of ESNY

Den lilla svarta

”Den lilla svarta” behövs även inom inredningen och fungerar som ett grafiskt utropstecken, både sobert och stilrent. Sänglamporna i detta hem som fyller precis denna funktion kommer från den franska tillverkaren DCW och finns bland annat hos Olsson & Gerthel.

Sibyllegatan World of ESNY

Nytt liv till gamla ting

Kanske finns det en fåtölj som står i ett hörn på någon äldre släktings vind? Ge den ett nytt liv genom att låta klä om den i fårskinn. Det är varmt och mysigt att sitta på och blir en vacker personlig detalj i rummet.

Text: Maria Kangärde, Inredningsdesigner

Foto: Sibyllegatan, ESNY

World of ESNY

Niklas Berntzon blickar mot LA

Fastighetsmäklare & medgrundare till Eklund Stockholm New York.

LA

Vem är du?
Jag heter Niklas Berntzon, är 47 år och startade ESNY tillsammans med Fredrik Eklund för exakt 10 år sedan. Det har varit fantastiskt roligt, ibland har det varit misslyckanden såklart, men totalt sett har vi gjort ett bra avtryck på Stockholmsmarknaden. Jag skulle med en viss uns av ödmjukhet till och med våga säga att vi nu har fastighetsmarknadens i särklass coolaste varumärke och de mest spännande kunderna i vårt kundregister.

Vad är på gång just nu?
10-årsjubileumet pågår hela året för oss, med olika kundevent och fester. Det är fantastiskt roligt. Vi har dessutom nyligen startat ett systerbolag som heter URBAN by ESNY som säljer bostäder utanför tullarna. Ett yngre och mer creddigt mäkleri än vad de firmor vi är vana vid att se på marknaden.

Själv är jag mäklarmässigt kvar på ESNY och trots en generellt seg marknad så ser vi att de allra bästa objekten, alltså mitt i ESNY’s segment, säljer riktigt bra i dessa tider. Jag skulle vilja få in två stycken hungriga mäklare till i gruppen, sen kan jag ta sommarledigt.

Vad blir nästa steg?
Ibland känns det som att man kanske borde sakta ner och njuta av det man har, men vi drivs också ständigt av att ha kul och hitta på nya saker. Många har frågat mig om jag inte ska åka till NYC och arbeta tillsammans med Fredrik i hans team. I så fall till LA och hans nyöppnade kontor på Rodeo drive, men just nu trivs jag fantastiskt bra i Sverige och har så mycket mer att uträtta här innan jag drar västerut.

Stockholm eller New York?
Måste man välja? Jag älskar Stockholm, särskilt nu när det börjar bli sommar, det är svårslaget, så otroligt vackert och härliga öppna människor. Samtidigt så tar jag gärna lite fler och längre weekends till NYC och får inspiration och samtidigt lite ledigt. Tidsskillnaden är perfekt när man åker dit, när arbetsdagen är slut här hemma så har den nyss startat där, det skapar ett väldigt harmoniskt flöde på dagen.

World of ESNY

Vi firar 10 år!

Allt började med en skiss på en servett på Gröna Lund.

Vi började med en idé för 10 år sedan; en logga som skissades ned på en servett på Gröna Lund. Det var en idé om att exklusivitet inte handlar om pris, utan om service och energi. En idé om ett dygnet runt- och året runt-öppet mäkleri med handplockade toppmäklare och de mest attraktiva butikslokalerna. En idé om att binda ihop Stockholm och New York med ett världsnätverk: Eklund … Stockholm … New York.

Niklas Berntzon ESNY 10 år

    World of ESNY Nyhetsbrev Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspiration, inbjudningar och
    unika erbjudanden från oss och våra samarbetspartners.