ESNY around the world

Fredrika tar med oss till magiska Castello di Tabiano

ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Fredrika Agardh till norra Italien.

För ett par veckor sedan bestämde min pojkvän och jag oss för att ta en weekend-getaway till Castello di Tabiano, ett slott i magisk miljö utanför Parma i norra Italien. En ganska given destination, eftersom det är min pojkväns farbrors fru som driver verksamheten på Castello di Tabiano. Anna Maria är den sjätte generationen som nu bor och driver verksamheten på slottet, men slottet har funnits sedan 1000-talet. Det har varit många turer i att rusta och ta hand om verksamheten och det senaste projektet har varit en ny hotelldel: Rummen bjuder på handmålade handfat, vacker utsikt och specialbeställda sänggavlar. I källarplanet planeras hotellets nya spa, men bygget för detta är satt på paus eftersom man hittade 600 år gamla murar och keramik från en tidigare era (nu ska geologer och arkeologer undersöka platsen innan arbetet kan fortskrida). Slottet ligger i en oerhört vacker miljö med milsvid utsikt över böljande åkrar, långa rosenhäckar och Alperna som syns i horisonten klara dagar.

Jag har tidigare rest runt en hel del i Italien, men jag har aldrig varit i just Emilia Romagna som det här området heter. Härifrån kommer både parmaskinkan och parmesanosten vilket givetvis innebär fantastisk mat. Jag gillar också den jordnära känslan i den här delen av Italien – det är inte lika värdsligt som i Milano eller Rom, med sina modebutiker och kända restauranger, utan mer genuint, med familjer som jobbar tillsammans för att driva småföretag och jordbruk. Middag på Castello di Tabiano rekommenderas varmt och även på restaurangen bredvid, Locanda del Colle da Oscar  – en familjeägt ställe som serverar genuin italiensk mat lagad från grunden, där säsongens råvaror bestämmer menyn.

Omgivningarna bjuder på många platser som är väl värda ett besök. En heldag i Parma med ett besök i katedralen är ett perfekt utflyktsmål. Vi tog också en dag i Salsomaggiore och besökte stadens berömda badhus. Annat som man inte bör missa i Salsomaggiore är en stimmig lunch på L’incontro, marknaden som ligger ett stenkast från samma restaurang och gelato från gelateria Sanelli.

 

Sagoslott mitt på italienska landsbygden. Castello di Tabiano, Via Castello, Salsomaggiore Terme, castelloditabiano.com

 

Rustikt och genuint på typiskt italienskt vis. Locanda del Colle da Oscar, 18, Via Castello, Tabiano

 

Il Palazzo delle Terme Berzieri, badhuspalatset i Salsomaggiore, är ett unikt exempel på art decò-stil och hisnande vackert. Piazza Lorenzo Berzieri 1, Salsomaggiore Termesalsoexperience.it/palazzo-berzieri/

 

Vedeldad pizza och pastarätter i högljudd, livlig atmosfär. L’incontro, Salsomaggiore, Viale Berenini, 6A, Salsomaggiore Terme, pizzeriaincontro.it

 

Högkvalitativ hantverksglass med annorlunda aromer – här finns glass med smak av parmesan, pumpa, ingefära, gorgonzola, druvmust och fikon. Gelateria Sanelli, Viale Giandomenico Romagnosi, 2, Salsomaggiore Terme.

 

ESNY around the world

SARA UPPTÄCKER HAMBURG

ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Sara Helin till vackra Hamburg.

Jag och min man åkte till Hamburg för att hälsa på vår yngsta dotter Frida som nyligen flyttat dit. Jag hade tidigare hört att det skulle vara en vacker stad men Hamburg överträffade verkligen mina förväntningar. Staden är inte bara vacker utan erbjuder en spännande historia, mycket vatten, gröna parker och inte minst vacker arkitektur.

Första dagen jag och min man kom dit visade Frida oss stadskärnan och de trevliga shoppingkvarteren. Det var sent på eftermiddagen och allt var stängt men det var ändå roligt att få en första rundvandring. Ganska direkt kom vi till Hamburg Rathaus, en mycket pampig byggnad som rymmer 647 rum. Byggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet och fungerar som rådhus, med en vacker innergård och restaurang i källaren. Det var tänt i flera fönster och man kunde ana de eleganta rummen som döljer sig inne i den pampiga byggnaden. Middagen åt vi på Café Paris, god mat i ledig avslappnad miljö. Chokladmoussen var magisk.

Hamburg är den näst största staden i Tyskland och har landets största hamn, som också är den tredje största i Europa. I nordöstra delen av hamnen, bara en kort promenad från centralstationen, ligger stadsdelen Speicherstadt som ingår i UNESCO:s världsarvslista. Här möts man av röda tegelhus i gotisk stil och massor av mysiga kaféer och gallerier. Ett tips är att besöka kvarteret på vatten under dagtid och på land under kvällstid, när broarna är upplysta i ett vackert ljus. Hela Hamburg är omgivet av vatten: Alsterfloden som är uppdelad i två sjöar på vardera sida om staden och Elbe som rinner rakt igenom staden. Det finns massor av kanaler, och faktiskt fler broar än någon annan stad i världen – fler broar än Amsterdam och Venedig tillsammans.

Om man tycker om design och vacker arkitektur måste man besöka Hamburgs nya operahus, Elbphilharmonie beläget vid Elbe. Det är ett riktigt mästerverk. Överhuvudtaget är Hamburgs arkitektur en anledning i sig att besöka staden. Överallt möts man av vackra utsmyckade hus från sekelskiftet med välskötta förträdgårdar. Det är en fantastisk stad att promenera i, och vi ser fram emot att resa tillbaka snart igen.

Saras bästa Hamburgertips:

Vi bodde på Farmont Hotel Vier Jahreszeiten. Det var helt klart ett av de bästa hotell jag någonsin bott på. Fantastisk service, bra restauranger och med ett utmärkt läge alldeles intill sjön Aussenalster, som jag varmt rekommenderar att ta en långpromenad runt. Om man är i krokarna kan jag varmt rekommendera frukosten, afternoon tea eller ett besök i den ikoniska lilla baren. Här finns även restaurangerna Haerlin som har två Michelinstjärnor och Nikkei Nine som serverar fantastiska japanska och sydamerikanska rätter. Neuer Jungfernstieg 9 14, fairmont.com/vier-jahreszeiten-hamburg

Den charmiga stadsdelen Eppendorf bjuder på massor av härliga butiker, caféer och restauranger. Vi åt lunch på trendiga Ændrè, som hade olika hälsosamma rätter och spännande kryddigt kaffe. På fredagar är det marknad under bron och vi passade på att gå dit för att handla råvaror till helgens hemmamiddag. Här kan man även passa på att testa tysk streetfood.  Lehmweg 31A, aendre.de

Eftersom jag älskar kaffe vill jag alltid hitta ett bra kaffeställe. Frida tipsade även om Nordcost Coffee Roastery. Det är riktigt bra och ligger centralt med bra utsikt. Deichstraße 9, nordcoast-coffee.de

 

ESNY around the world

ANNA GUIDAR OSS RUNT I ÅRE

ESNY:s medarbetare tar med oss världen över. Den här gången är det Anna Hildingssons tur att ge sina bästa Åre-tips.

Det finns platser man ständigt återkommer till. En av mina platser är jämtländska Åre. Här andas jag lättare och sover djupare, inte sällan utanför den traditionella säsongen. Fjälluften och det vidsträckta landskapet med Sylarna som bakgrundsfond gör sitt.

 

En perfekt skiddag i Åre inleds med ett par snabba åk i backen innan familjen vaknat.

Därefter långfrukost hemma med familjen, innan det är dags att ge sig ut i pisterna igen, nu i samlad trupp. Lunch äter vi i backen, gärna på La Gondola uppe på Olympiaplatån, med milsvid utsikt över fjällen – här ska ni äta antingen pizza (en favorit är pepperonin) eller den magiska pastan Caccio e pepe med smaker av pecorino, tryffel och smör.

På eftermiddagen blir det längdskidåkning innan det är dags för bastu. Middag blir på hemmaplan eller i byn, beroende på dagsform och ork. Tar vi oss ut kanske det blir Buustamons Fjällgård, som har en riktigt bra restaurang. Jag gillar också Copperhill Mountain Lodge, det var många turer i samband med bygget, men jag vill ändå påstå att det blev bra till slut.

 

Åre har fantastisk skidåkning, men det finns också så mycket mer att upptäcka runtomkring. 20 minuter västerut med bil finns Sveriges största vattenfall Tännforsen, som man kan få riktig närkontakt med. När den är riktigt vild skulle vattnets volym fylla Globen på en kvart. En annan personlig favorit för mig är Åre kyrka, inte bara för dess vackra fasad i skiffer och granit. Långt innan min man och jag träffades bodde han i Åre under en skidsäsong, och på självaste Alla Hjärtans Dag kom han att på behörigt avstånd betrakta en vintervigsel med slädar och facklor. Han bestämde sig där och då att skulle han någon gång gifta sig, så skulle det vara just på denna plats på Alla Hjärtans Dag – och så blev det. Allt sedan dess har Åre haft en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Här andas jag lugnt, sover gott och känner glädje och tacksamhet.

 

Mina favoritplatser runt omkring Åre:

 

Buustamons Fjällgård. Mat, fika, bastu, spa, övernattning – kort sagt allt man kan behöva för en avkopplande dag, kväll eller helg i rustik miljö. Det är onekligen något med timmerstockar. buustamonsfjallgard.se

 

Copperhill Mountain Lodge: Perfekt hotell för familjen med generös spaavdelning. copperhill.se

 

La Gondola: Gammal klassisk Årerestaurang i ny regi beläget på Olympiaplatån. supper.nu/booking-are

 

Åre gamla kyrka: En vacker liten medeltida stenkyrka som med mycket god vilja och ännu mer kärlek kan husera ett normalstort bröllopssällskap. Men sen är det fullt. Vilket gör sitt till charmen. Kyrkvägen 8, 837 52 Åre

ESNY around the world

ANDREA SKIDAR LOSS I GSTAAD

ESNY´s medarbetare tar oss med världen över. Denna gång följer vi med Andrea till Alp-pärlan Gstaad

Andrea Brodin

Min man kommer från Gstaad så vi är här flera gånger per år och hälsar på släkten. Det är härligt oavsett årstid, det är bara aktiviteterna som skiljer sig åt. Om jag absolut måste välja är min favoritsäsong sommaren när vi vandrar i bergen.

Innan jag hade varit i Gstaad trodde jag att det skulle vara mer av en sportig skidby än en gullig alpby, men de har gjort ett väldigt bra jobb med att bevara arkitekturen och att inte låta själva skidsystemet ta över den gammalmodiga känslan i byn. Byn har en promenadgata som är bilfri, där man ibland stöter på häst och vagn. Det är mysigt att strosa där, omgiven av bergen och de pittoreska husen.

Den här gången hade vi särskilt sett fram emot att få hänga med släkt och vänner som vi inte träffat på länge på grund av covid. Vi var där över jul, så förutom att mysa med nära och kära blev det såklart mycket skidåkning på schemat. Favoriten är att åka från Hornberg till St Stephan och äta lunch där. Ett måste är efterrätten “Heisse Liebe” (het kärlek översatt till svenska) som är vaniljglass med varma bär. Sen åker man samma väg tillbaka, en hisnande vacker dagstur.

 

Ställen du inte får missa i Gstaad:

 

Ta en drink på Palace, Gstaads ikoniska hotell som syns över hela byn. Underbar hotellobby där man kan ta en kaffe, en drink eller en svängom till livebandet på kvällarna.

 

Middag på Post Hotel. Underbart gullig liten restaurang mitt i byn. Här äter man fondue följt av Coupe Denmark, med den godaste hemmagjorda chokladsåsen du någonsin smakat.

 

The Alpina, designhotellet som öppnade för några år sedan, har Schweiz snyggaste spa. På terrassen kan man sitta och kändisspana med en välgörande te-infusion.

 

Brocanten i närliggande byn Saanen är en jättekul secondhandbutik som bara är öppen på torsdagar. Här kan man hitta precis allt, jag köpte ett par ursnygga skor där i somras för 3 schweizerfranc (cirka 30 SEK).

 

Promenera längs med floden från Gstaad till Saanen eller ännu längre. Ljuvligt vackert.

 

 

 

ESNY around the world

NIKLAS PÅ VIFT I BERLIN

Under 2022 kommer varje nyhetsbrev från ESNY:s bjuda på ett resereportage från någon av våra medarbetare när de tar sig runt i världen, späckade med tips, favoriter och rekommendationer. Först ut är Niklas Berntzon, som passade på att ta en avstickare till Berlin i veckan.

Som en rivstart på året – och kanske för att vila upp oss efter julledigheten – tog jag och min fru en weekend i Berlin över Trettonhelgen. Att det just blev Berlin är något av en slump, jag har inget personligt förhållande till staden och hade knappt satt min fot där tidigare, förutom en snabb genomresa på väg ner till Medelhavet i tonåren och några dagar under fotbolls-VM (då fokus knappast låg på att utforska staden). Men nu såg vi fram emot god mat och dryck samt lite hederlig sightseeing.

Efter knappt 90 minuters flygresa och en smidig transfer nådde vi vårt hotell Ritz Carlton. Vi började med att bränna av det turistiga, och vad är väl mer obligatoriskt än en vinlunch uppe i landmärket Fernsehturm Berlin, TV-tornet med roterande utsikt över hela staden. Varvet tog 30 minuter, under vilka vi hann med det tvivelaktiga nöjet att äta en av världens mest osmakliga hamburgare. Några timmars shopping och ett ombyte senare fick vi revansch på Cookies Cream, en vegetarisk restaurang med en stjärna i Michelinguiden. En typisk trendig Berlinrestaurang gömd inne i en gränd bakom en ståldörr, där vi avnjöt en sjurätters väl värd sin stjärna.

I Berlin är nutidshistorien ständigt närvarande. Delar av muren syns på fler platser och skapar en väldigt speciell känsla. Ett annat hisnande, historiskt dokument är Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som förstördes 1943 vid en bombräd och sedan dess bevarats som ruin och minnesmärke över krigets fasor. Det kändes självklart att besöka Checkpoint Charlie, gränsstationen mellan Öst- och Västberlin under Berlinmurens tid, och Förintelsemonumentet, rest till minne av alla judar som blev mördade under andra världskriget. Det var tungt att se, men en väldigt viktig del av resan för oss.

Min bild av Berlin har alltid varit att det är grått, klottrigt, bohemiskt och trendigt. Men jag har alltid anat att det finns en annan sida; det bor ju trots allt dubbelt så många människor här som i Stockholm, och med mer storstad kommer större utbud. Det skulle visa sig att jag hade rätt. Det ruffiga och klottriga blandas ofta upp med exklusiva butiker och restauranger i Berlin; kanske är det allra tydligast i K-märkta området Spandauer Forstadt i stadsdelen Mitte. Vi kollade också in KaDaWe, Berlins motsvarighet till NK, med alla tänkbara fina märken.

Vi åkte tillbaka till Stockholm med blodad tand. Ritz Carlton (och särskilt deras frukost) i all ära, men efter några barbesök hade vi fått flera nya uppslag inför nästa resas boende. Soho House, Adlon Kempinski och Waldorf är självklara bubblare, men även ett par coola boutiquehotel lockade – det kommer att bli svårt att välja!

 

Niklas bästa bar- och restaurangtips:

Middag på Cecconi’s – italienskt och galet bra i hotellet Soho House.

Kink – nyöppnat och typiskt Berlin-trendigt, där nutida konst möter avancerad gastronomi.

893 Ryotei. Japanskt (varför äta tyskt i Berlin?). Östtysk känsla utanför, minimalistisk dröm inuti.

Lunch på Borchardt, NYC’s Balthazar motsvarighet i Berlin. Klassiskt och avskalat; vita dukar och svarta västar. Prova deras steak frites, bland de godaste och saftigaste jag ätit.

Amano Bar, Monkey bar och Adlon hade alla fullvärdiga Dry Martinis respektive Bloody Marys, beroende på vilken tid vi besökte dem.

 

    World of ESNY Nyhetsbrev Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspiration, inbjudningar och
    unika erbjudanden från oss och våra samarbetspartners.