Östermalm
Grevgatan 5
Läs mer
Den här veckan tar ESNY dig med på en resa till den charmiga byn Champoluc i nordvästra Italien – följ med Niklas på en weekend full av alpina äventyr och spektakulär natur.
Champoluc, beläget 1560 meter över havet, är en pittoresk by i Valle d’Aosta-regionen i norra Italien. Med dramatiska glaciärer och bergstoppar lockar denna alpby både weekendbesökare från Milano och Torino och internationella turister. Under sommarmånaderna kan man vandra, klättra och cykla i det majestätiska Monte Rosa-massivet, och på vintern är Champoluc – och den närliggande byn Frachey – ett skidparadis. Tillsammans med Gressoney och Alagna bildar Champoluc/Frachey skidsystemet Monterosa Ski, som erbjuder 38 liftar och 132 km av varierande pister, samt några av världens bästa offpist-möjligheter.
Hit begav vi oss för några dagars alpin avkoppling, och sällan är det så härligt i snön som i Italien! Solen sken på oss varenda dag och den italienska maten smakade förträffligt även i pjäxor – bästa backlunchen fick vi på Punta Jolanda, med en härlig utsikt och en imponerande vinlista. I Champoluc är pisterna är breda och röda men ändå lätta att åka, och högsta toppen är över 3000 meter, vilket borgar för hisnande naturupplevelser. After ski i byn blev vuxet för vår del i år: charkuterier och ostar på vinoteket nere i byn. Vi bodde på hotellet Au Charmant Petit Lac, precis så härligt som det låter med middagar och frukost från himmelriket, men besökte också Roccia Nera, en nyproduktion om 17 alpina bostäder med enastående utsikt över Monte Rosa-massivet, designade av den italienska inredningsarkitekten Francesca Oggion. Du kan läsa mer om bostadsprojektet på esnyglobal.com
Den snabbaste vägen hit från Sverige är via Torino för den som inte vill göra en alltför lång bilresa. Annars är Milano ett alternativ med dess vackra serpentinvägar upp till bergen. Champoluc Transfer är ett taxibolag som specialiserat sig på transfer från de närliggande flygplatserna (Milano Malpensa, Milano Linate, Torino, Bergamo och Genève), mycket smidigt i bekväma bilar. Känslan som stannade kvar i oss var att italienska alperna är nära, och att vi snart vill tillbaka igen.
Niklas bästa Champoluc-tips:
Au Charmant Petit Lac. Ett femstjärnigt och modernt eko-hotell som ligger bara 100 m från kabinbanan upp till toppen och ca 15 m från, Champolucs huvudgata. Byggt av närproducerat trä och använder endast förnybar energi. Missa inte deras spa! Route Ramey, 50, 11020 Champoluc AO, +39 0125 308765, charmantpetitlac.com.
Punta Jolanda. Utmärkt mat med fokus på det lokala köket, och fantastisk service. På 2 300 meters höjd är utsikten formidabel. Loc punta jolanda, 11020 Gressoney-La-Trinité AO, +39 349 179 0893.
Lo Bistro. Härlig atmosfär med många italienska familjer som njuter av den underbara maten och vinet. Här hade vi den bästa oxfilén vi någonsin haft från Fassone-boskapen. Route Ramey, 66, 11020 Champoluc AO, +39 0125 941066.
Le Sapin. Beläget på huvudgatan i Champoluc, strax efter avgången för Champoluc-Crest linbana. Varm och omhändertagande atmosfär med typiska rätter från Valle d’Aosta, som sniglar, kalvfilépasta och risotto. Route Ramey, 73, 11020 Champoluc AO, +39 0125 307598.
Följ med när ESNY:s medarbetare åker runt i världen – den här veckan visar Filip Söderlindh oss runt på Bali.
Jag åkte till Bali med en vän, och väl där mötte vi upp flera vänner från Sverige som valt att flytta till Bali och starta olika företag. Jag har länge drömt om att åka dit eftersom jag både surfar och skejtar, och den kulturen är väldigt stor på Bali. Jag hade väldigt höga förväntningar, men Bali överträffade faktiskt dem. Landet bjuder på otroligt vackra landskap, tempel, trevliga människor och massa äventyr. Dessutom var maten långt bättre än jag kunnat föreställa mig.
Vi var på massvis av olika stränder och surfade och badade mycket. Vid ett tillfälle kom det apor ner på stranden, det var helt otroligt. Vi besökte även MONKEY Forest, en skog som är känd för sina apor, såg flera tempel och de otroligt vackra risterrasserna utanför Ubud. Vi var i flera olika byar, men hängde mest i Uluwatu och Ubud. Varje dag gick vi på otroligt bra massage för ca 120 kr i timmen. Jag åkte även skateboard då ena hotellet hade egen skatepark. Vi hyrde mopeder och åkte runt och shoppade på kvällarna, och letade vi upp de bästa ställena för att titta på solnedgången. Jag har varit i 37 länder och bott i 3 olika världsdelar, men de platser där vi såg solnedgångarna var några av de vackraste platserna jag nånsin varit på.
Uluwatu Surf Villas – coolaste hotellet jag varit på i mitt liv. Otroligt bra service och magisk miljö. Pantai Suluban St, Pecatu, South Kuta, Badung Regency, Bali 80361, Indonesia, +62 817-555-421, https://uluwatusurfvillas.com/
Tegalalang risterasser, utanför Ubud. Vi såg dem i solnedgången – makalöst vackert, som en Avatar-film.
Ours Uluwatu, restaurang med otroligt bra service och god mat. Jl. Labuansait, Pecatu, Kec. Kuta Sel., Kabupaten Badung, Bali. +62 813-5378-8700, oursbali.com
Häng med våra medarbetare till världens alla hörn. Den här gången följer vi med vår stjärnmäklare Andrea Brodin till Japans alltid lika fascinerande huvudstad.
Man kan tycka att Tokyo inte är någon weekenddestination med tanke på avståndet, men på tre dagar hinner man väldigt mycket (även om jag lätt skulle kunna tillbringa tre månader i denna otroliga stad). Vår utgångspunkt var att försöka uppleva så mycket av den autentiska kulturen som möjligt, och vi gjorde därför allt för att leva som äkta japaner.
Till exempel bodde vi på ett ryokan istället för ett vanligt hotell. Här är det skoförbud inomhus och tystnad råder. Sover gör man på futonsängar och det finns en onsen där man kan utföra sin badritual. Att besöka en onsen är något jag rekommenderar starkt, en underbar japansk spaupplevelse, perfekt för att mota bort jetlag.
Även i matväg ville vi maximera det japanska. Från traditionellt steakhouse där det saftiga köttet roteras över eld, till sushi och tempuraupplevelser. Nästa gång kommer jag välja antingen tempura eller sushi och inte köra båda två dagar på raken, det är väldigt mycket mat och väldigt gott men 20 små fiskrätter senare är man både mätt och ganska klar med exotiska fiskar i alla dess former.
Dagtid gick vi på upptäcksfärd i Tokyos bästa stadsdelar. Vi finkammade Shibuya, den galna stadsdelen som inte minst är känd för korsningen där mellan 1000-2500 personer korsar gatan varje grön gubbe, och promenerade därifrån till Harajuku som har lite Sohokänsla över sig. Här finns små trendiga butiker med märken man aldrig hört talas om men som man förstår är übercoola i rätt kretsar. Även Shinjuku och varuhuset Isetan och dess matavdelning var en upplevelse.
Någonting som verkligen stack ut var teamLab Planets TOKYO, där vi såg en interaktiv konstutställning där besökarna och dess rörelser bidrar till konsten. Vi vadade i knähögt vatten i mörkret, vi satt i en tredimensionell blomsterträdgård där “blommorna” växte/drog sig tillbaka allteftersom – för att symbolisera kretsloppet, vi kände dofter och de olika rummen hade alla olika typer av suggestiv musik för att förhöja upplevelserna. Ett måste! Vi tog oss också ut till den gamla fiskmarknaden Tsukiji som nu är omgjord till matmarknad. Ett totalt sammelsurium av fisk, mat, frukt, grönsaker och folk. Ta ett teriakyispett direkt från grillen eller köp ett färskt ostron och ät direkt på plats.
Enklast tar man sig runt med tunnelbanan som är helt fantastisk. Tågen går hela tiden, det är enkelt att ta sig runt med hjälp av Google maps som talar om exakt vilken utgång som gäller och tunnelbanekortet finns redan i Apple Wallet, bara att ladda på med pengar, blippa och åka. Som svensk känner man sig på flera sätt hemma i denna högeffektiva, rena och trendiga stad. Räkna med att visa strumporna minst lika mycket som hemma i Sverige, så se till att ha hela strumpor och rena fötter!
Tsukiji Outer Market, ett sammelsurium av mat, fisk och grönsaker i alla dess former. 4 Chome-13 Tsukiji, Chuo City, Tokyo 104-0045
Tempura Miyashiro, kul matställe som bara serverar tempura i små rätter. Här får man en härlig matupplevelse där man sitter på rad framför kocken och njuter av hans skicklighet. 2 Chome-18-11 Kamimeguro, Meguro City, Tokyo 153-0051, +81 3-6452-2808
Nishiazabu Taku, välkänt sushiställe med en Michelinstjärna. Fantastisk sushi i alla dess former och rolig kock som gärna berättar om både fiskarna och deras olika smakegenskaper. 106-0031 Tokyo, Minato City, Nishiazabu, 2 Chome−11−5, +81 3-5774-4372
Hoshinoya Ryokan, mycket snyggt och coolt japanskt hotell. Nära till allt inklusive tunnelbanan. 1 Chome-9-1 Ōtemachi, Chiyoda City, Tokyo 100-0004, +81 50-3134-8091, oshinoya.com/tokyo/en/
teamLab Planets TOKYO, en interaktiv konstutställning där man själv är en del i konsten. 6 Chome-1-16 Toyosu, Koto City, Tokyo 135-0061, https://teamlabplanets.dmm.com/en
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Andrea Brodin till vackra Sardininen.
Sardinien är en ö som jag upptäckt senare i livet tack vare min man och ett resmål som nu blivit en tradition för hela familjen. Det är något med ön som bara är så beroendeframkallande. Jag tror det är kombinationen av det traditionella italienska livet långt bort från turiststråken, det turkosa vattnet – och sist men inte minst möjlighet till lite glitter och glamour, om man är på det humöret.
Vi brukar åka i början av juli vilket är en bra tid att vara på Sardinien. Det har inte hunnit bli för mycket folk på stränderna, det är inte för hett mitt på dagen och det är inte så mycket trafik. Dagarna brukar gå enligt sardinskt tema, det vill säga långsamt. Sardinien är en så kallad “blå zon” där befolkningen lever väldigt länge, och man förstår varför. Noll stress, mat lagad från grunden på lokalt odlade råvaror, och en härlig bygemenskap där alla har sin plats gruppen.
Vi gillar att variera dagarna med att åka till stranden, göra båtutflykter, gå på någon lokal marknad eller bara vara hemma i det hyrda huset och njuta av lugnet. En härlig båtutflykt är till exempel till ön Tavolara, dit man kan ta antingen egen båt eller färja. Här äter man fantastiskt god mat till ljudet av vågorna. Tavolara har ett högt berg som även kan bestigas för den morgonpigge; man behöver börja tidigt på grund av hettan.
En annan trevlig utflykt är till ön La Maddalena. Hit kan man ta färja med eller utan bil. Antingen kan man promenera runt i stan, äta glass och titta på keramik, eller tar man bilen och hittar en tom strand att bada på. Det turkosa vattnet är svårslaget. Vill man ha mer fysisk action är Porto Pollo ett givet stopp. Här hänger alla surfare, vare sig det är kite-, wind- eller wingsurfing. För glitter och glamour rekommenderar jag ett besök i Porto Cervo. Här kan man titta på stora båtar, shoppa i märkesbutiker och äta på fina restauranger.
Min favoritby vid vattnet är dock Porto Rotondo, som har det bästa av allt. En underbar byatmosfär, trevliga restauranger, pittoreska byggnader och en avslappnad stämning. Här kan man strosa längs med vattnet och stanna och ta en glass på Bar Molo.
Phi Beach, perfekt solnedgångsläge. Middag eller nattklubb under stjärnorna. Via Forte Cappellini, 07021 Arzachena, phibeach.com, +39 0789 955012
Tartarughino, supertrevlig restaurang i Porto Rotondo. Via Riccardo Belli, 27, 07026 Porto Rotondo, tartarughino.com, +39 333 882 1213
Gelateria & Bar Molo. Bästa glassen – ett smakminne för livet. Via del Molo, 47, 07026 Porto Rotondo, +39 0789 34338
San Pantaleo, en bedårande liten by känd för sina många konstnärer. Sätt dig på det pittoreska torget och njut av en espresso.
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Häng med Niklas när han besöker nya heta alpbyn Andermatt.
Efter en två och en halv timmes flygresa Arlanda-Zürich och en hisnande vacker bilfärd anländer jag till Andermatt, en schweizisk alpby som de senaste 10 åren förvandlats från militär avkrok till skid- och vandringsparadis. Här kan den sportiga om somrarna klättra i berg, spela golf, vandra och cykla, men mitt ärende är ett annat. Jag ska visas runt i byn, som de senaste åren försetts med Michelinkrogar, konserthus, nya hotell och inte minst ett flertal nybyggnationsprojekt, allt efter affärsmannen Samih Sawirihs masterplan. Detta är just nu den enda alpdestinationen i Schweiz där internationella köpare kan köpa fastigheter utan restriktioner, och givetvis har ESNY Global ett finger med i spelet.
Första anhalten på min resa är The Andermatt Golf Course, där vi intar lunch på The Swiss House. Vi sätter oss på terrassen, med blånande berg och böljande gräsmattor vart jag än vänder mig – Andermatts 18-hålsgolfbana är sex kilometer lång och 130 hektar stor. Därefter blir det sightseeing byn runt, med möjligheten att få kika på ett flertal av de nybyggda lägenheterna. I dagsläget är tre av totalt nio byggnader färdigställda. Varje projekt har skapats av olika arkitektbyråer och inredningsfirmor för att få sin egen unika prägel, men de har alla inspirerats av den schweiziska hantverksskickligheten. Här finns med andra många olika varianter av komfort och elegans i världsklass. Vårt eget projekt, Val Val, byggs i skrivande stund.
Middagen intas på The Chedi Andermatt. Detta är den femstjärniga kedjans västligaste utpost, vars övriga hotell breder ut sig mellan Luštica Bay i Montenegro och Koh Chang i Thailand – mat och service är föga förvånande i toppklass. Nästa dag kittlas smaklökarna istället av en lunch på Michelin-restaurangen Gütsch by Markus Neff, högt upp på berget Gütsch (2344 meter över havet). Hit åker man med linbanan Gütsch Express som avgår från Andermatts järnvägsstation; det bästa stället att sitta på är givetvis på den spektakulära terrassen.
Mitt intensiva dygn i Andermatt är till ända, och jag lämnar den lilla sagobyn fast besluten om att snart vara tillbaka – helst redan till första snön i mitten av november.
Niklas bästa Andermatt-tips:
The Swiss House har ett vackert läge, riktigt trevlig personal och fantastisk mat. En av Andermatts bästa luncher, och ett måste att pricka in under resan. Andermatt Golf Course, Reussen 6490 Andermatt; +41 41 888 74 47: andermatt-golf.ch
The Chedi är en mix av alpine chic och zenbuddhism 1447 meter över havet – det här stället har satt en ny standard på den europeiska lyxhotellmarknaden. Gotthardstrasse 4, 6490 Andermatt; +41 41 888 74 88; thechediandermatt.com
Gütsch by Markus Neff får höga poäng för både mat, service och atmosfär. Utsikten är underbar och de har en stor öppen terrass om vädret tillåter. Missa inte den varma chokladsufflén. Bergstation Gütsch-Express Gütsch, Andermatt 6490, +41 58 200 69 07; guetsch.com
Zum schwarzen Bären är ett svenskägt hotell med italiensk, riktigt bra restaurang. Jag kan särskilt rekommendera pumparaviolin och oxkinderna. Personlig och kunnig service och bra vinutbud därtill. Gotthardstrasse 137, Andermatt 6490, +41 41 887 03 03, baeren-andermatt.ch
För mer information om Andermatt vänligen kontakta global@esny.se
ESNY:s medarbetare delar regelbundet med sig av sina bästa restips. Den här veckan följer vi med Niklas Berntzon på en weekend-resa till London.
London kallar – nästan konstant. Finns det en bättre storstad bara ett par timmar från Stockholm? Ett utbud av allt det senaste inom restauranger, kultur och atmosfär, plus all historia. En annan anledning att vi gärna åker över är att vi har släkt här. Just denna gång firade vi min frus födelsedag, men hit har vi åkt många gånger med kompisar, barn eller själva.
Den här gången bodde vi på det inte helt nya men fortfarande superheta hotellet Chiltern Firehouse. ett i raden av André Balazs många mästerverk. Hotellet är inrymt i en av stadens äldsta brandstationer, och från gamla brandtornet ser man ut över större delen av Marylebone. Tornet användes tidigare för att snabbt kunna lokalisera bränder och skicka ut vagnar med vatten för att de släcka dem, men idag är det törsten som släcks med hjälp av drinkar och ostron. Om man har mutat personalen väl, vill säga; endast väldigt små sällskap får plats.
På Chiltern Firehouse bor många stora celebriteter när de är i London. Förra veckan självaste Leo DiCap, och jag har tidigare sprungit på Gerard Butler, kramats med Dave Chapelle (ja, båda lite tipsy), och till och med druckit upp Anthony Bourdains Negroni (fråga mig inte hur det gick till). Dessutom har hotellet kanske Londons elegantaste och mest avslappnade bar. Kort och gott, på detta hotell kan man hänga hela helgen utan att sätta sin fot i övriga stan. Men det gör man såklart ändå, vi är ju svenskar.
Denna gång uteslöt vi (nästintill) all shopping för att njuta av utställningar, hänga med släkten och till och med motionera med en falkenerare i Hyde Park. En falkenerare har en falk till hjälp för att jaga duvor och annat som äter upp nyplanterade växter i parkerna. Vi såg till att jogga i samma område som han jagade, för att försöka få en glimt av hans arbete.
Utställningarna denna gång blev Dalí-utstälningen “Dalí Cybernetics, The Immersive Experience” på The Boiler House i Shoreditch, samt utställningen på Frameless i Marble Arch. Båda var klart sevärda men skulle jag välja en av dem så tar jag den senare. Här bytte man mellan fem totalprojicerade rum där man var en del av konsten, man kunde till och med sparka runt färgerna eller sitta mitt i ett stormande hav. Minst sagt effektfullt!
På matagendan denna gång stod såklart hotellets egen livliga restaurang, men även Björn Frantzéns Studio Frantzen högst upp i lyxvaruhuset Harrods – ett måste som stolt svensk i London. Men den restaurang som gjorde mest intryck var den relativt nya Sessions Arts Club, som du lätt missar om du inte vet att du ska gå in via en helt vanlig dörr på gatan. Väl inne uppenbarar sig en storslagen byggnad för konst, modeevent, med en bar och en stekhet restaurang för stadens konst- och modeintelligentsia. Ett gammalt rådhus där konsten, maten och människorna blir själva inredningen. Vi åt allt på menyn och delade i sällskapet, högt betyg genomgående (det enda jag kan varna för är deras svampbaserade dry martini). Boka!
På söndagen strosade vi runt på de gemytliga gatorna i Marylebone. Vi hann med områdets Farmers market och en ostbutik från himmelen, La Fromagerie, med egen vinbar och ett stort walk-in-kylrum där du går runt med personalen och provsmakar dyrgriparna. Har du lång tid kvar till flyget hem en söndag så rekommenderar jag starkt att besöka den som sista punkt på resan.
Chiltern Firehouse. En av Londons äldsta brandstationer, nu ombyggt till förstklassigt och kändistätt hotell signerat hotellmagnaten André Balazs.1 Chiltern St, +44 20 7073 7676, chilternfirehouse.com.
Studio Frantzen. Björn Frantzéns senaste skapelse, serverar nordisk gastronomi med asiatiska influenser i en modern tolkning av skandinavisk design. 87-135 Brompton Road, +44 20 7225 6800, frantzengroup.com/restaurants/studio-frantzen-london/
Sessions Arts Club. Hemlig restaurang, bar och konstlokal för Londons it-crowd i historiskt rådhus, med terrasser, takbar och trädgård. Old Sessions House, 24 Clerkenwell Green, +44 20 3793 4025, sessionsartsclub.com
La Fromagerie. Osthandlare deluxe med vinbar och walk-in-kylrum. Förutom butiken i Marylebone finns en i Highbury och en i Bloomsbury. 2-6 Moxon Streeet, +44 20 7935 0341, lafromagerie.co.uk
Mount St Restaurant. Här äter man förstklassigt bredvid Henri Matisse, Lucian Freud, Andy Warhol, Louise Bourgeois och Pablo Picasso – eller i alla fall deras konst. First Floor 41-43 Mount Street, +442038409860, mountstrestaurant.com
Printworks London. Konsert- och klubblokal i det som tidigare var Harmsworth Quays tryckeri, som tryckte tidningar som Daily Mail och Evening Standard fram till 2012. Boka i god tid innan din resa! Surrey Quays Road, Rotherhithe, +44 20 8498 4934, printworkslondon.co.uk
ESNY:s medarbetare delar med sig av sina bästa tips från resmål världen över. Den här veckan följer vi med Tin-Tin af Burén på en gnistrande skidsemester i Verbier.
På jullovet reste jag tillsammans med familjen till den schweiziska skidorten Verbier. Hit återvänder jag varje vinter sedan drygt 25 år tillbaka. Det jag äskar med Verbier är den avslappnade mentaliteten, ljuset, bergen, alpluften, och inte minst skidåkningen. Verbier har två skidsystem, det större Medran och det lite mindre Savoleyres. Under högsäsong föredrar jag ofta att åka i Savoleyres, där det brukar vara mindre folk. Verbier är också känt för bra och relativt lättillgänglig offpiståkning.
När vi anländer lämnar vi packningen i huset och åker direkt till hotellet Le Chalet d’Adrien för en lunch utomhus på deras härliga terrass. Vill man slå på stort så kan jag rekommendera deras Brasérade då man grillar sitt egna kött eller kyckling på en grillhäll. Det osar en del så utomhus är att föredra. Annars är alltid ostfondue ett bra val. På eftermiddagen åker vi ner till byn och tittar lite i de olika butikerna för att sedan stanna till vid La Chaumière, en delikatessbutik som har en stort utbud av ost, marmelad och egengjord glass. Vi köper deras lasagne till middag, den med svamp är en favorit.
Dagen efter blir det tidig uppgång. Barnen ska vara i skidskolan 09.00. När vi lämnat barnen till skidlärarna sätter vi skinn på skidorna och går upp mot La Marmotte, en lunchrestaurang i systemet Savoleyres. I år har snön varit knapp över julen och inte så mycket att åka i, då försöker vi variera oss och få in lite träning emellanåt. Väl däruppe delar vi på en flaska vatten och tar en välförtjänt kaffe i solen.
Barnen hämtas från respektive skidskola 12.00 och därefter blir det lunch på restaurangen Le Rouge; här brukar det även vara bra afterski på eftermiddagarna.
På kvällen har en kompis bokat en stor fonduemiddag uppe på restaurangen La Marlenaz. Vi är runt 30 personer som möts på en drink på hotellet Chalet d’Adrien för att sedan i samlad trupp ta oss upp till restaurangen. Det blir en rolig och halvstökig kväll som avslutas på Farm Club; en ikonisk nattklubb från 1971 med ett klientel i alla åldrar. Det är inte ofta jag hamnar där, men det brukar vara ett bra betyg på kvällen och jag har väldigt många roliga minnen därifrån genom åren.
Tin-Tins bästa Verbier-tips:
Lunch på hotellet Le Chalet d’Adrien – om det är fint väder finns det ingen bättre terrass att sitta på. Route des Creux 91, +4127 771 62 00, https://chalet-adrien.com
Le Fer à Cheval – restaurang och afterskiställe nere i byn med både lunch och middag. Här äter jag gärna deras pizza. Rue de Médran 16, +41 27 771 26 69
Al Capone – restaurang som framförallt serverar pizzor. Perfekt att äta med barnen. Rätten ”chicken in a basket” är en favorit. Route des Creux 53, +41 27 771 67 74, https://www.alcapone-verbier.com
Lunch uppe i liftsystemet Savoleyres på La Marmotte och en kaffe mellan åken i en av solstolarna på restaurang Le Dahu i Medran. La Marmotte, Les Planards 6, +41 27 771 68 34, https://www.lamarmotte-verbier.com Le Dahu, La Chaux, +41 27 778 20 00, https://www.ledahu.ch
Gå på skinn (eller ta kabinen) upp till Cabane Mont Fort (i systemet Medran). Här sitter man helst utomhus uppe bland alptopparna och äter enkla men väldigt goda sallader och smörgåsar, eller varför inte en klassisk ostfondue med charkbricka. Tips – var där i tid och ta ett bord utmed väggen. Då kan man lätt fastna där tills liftarna stänger. CP 105, +41 27 778 13 84, https://www.cabanemontfort.com
Chez Dany – En bit ner i liftsystemet Medran ligger detta mysiga ställe i en skogsglänta bland granar och pittoreska små chalet. Perfekt för en lunch i solen. https://chezdany.ch/wordpress/
ESNY:s medarbetare delar med sig av sina bästa tips från resmål världen över. Den här veckan följer vi med Petra von Krusenstierna som äntligen får proffsguidning i Barcelona.
Jag har varit i Barcelona två-tre gånger förut men inte riktigt fått något grepp om staden. Den här gången skulle jag dock få personlig guidning av ingen mindre än min egen dotter, som tillbringar ett arbetsår där. Som extra grädde på moset har jag en ny spansk väninna som är uppvuxen och bor i staden, som jag också skulle träffa.
Efter en flygresa på drygt tre timmar anlände jag till ett soligt Barcelona med en temperatur på runt 20 grader, härligt efter kalla dagar i Stockholm. Min dotter bor i en större våning tillsammans med tre svenska kollegor centralt i Barcelona, och därför valde jag hotellet Seventy Barcelona nära henne, där hon checkade in med mig. Hotellet har ett utmärkt lugnt läge med gångavstånd till det mesta, och vi hade bokat ett rum med egen uteplats där det var skönt att avsluta eftermiddagarna.
Första kvällen träffade vi min spanska väninna och ytterligare en vän på en kul restaurang tvärs över gatan från hotellet, La Pepita – härlig stämning och goda tapas. Efter restaurangbesöket var min önskan att se en flamencoshow (trots att Barcelona inte är någon egentlig flamencostad). Vi begav oss till Barcelonas gamla stad Born och upplevde en härlig, lätt turistig, show med fyra skickliga dansare, riktigt kul. Kvällen avslutades på Bar El Born i närheten.
Nästa dag var det dags att börja fördjupa oss i stadens egen arkitekt – Antoni Gaudí. Hela staden är fylld av hans livsverk och jag har tidigare besökt de flesta, men nu var det dags för La Pedrera. La Pedrera byggdes 1906-1912 som det sista privata huset han gjorde, och vi fick en väldigt spännande guidning. På kvällen promenerade vi, via en drink på en Hotel Colons takbar framför den vackra katedralen i Barcelona, till den italienska restaurangen Cecconi’s med gudomlig mat och toppservice.
Dag tre var det dags för ännu en Gaudi-upplevelse, nämligen nyligen öppnade La Casa Vicens belägen i pittoreska stadsdelen Vila de Gràcia. Det är ett fantastiskt, tidigare privatägt Gaudiritat hus med hela entréplan bevarat och många makalösa rum. Eftermiddagen tillbringade vi med massage och behandlingar i hotellets trevliga spa, för att därefter besöka restaurang Boca Grande i trendiga stadsdelen Eixample – superba fiskrätter. Sista dagen promenerade vi genom den gamla delen av staden och besökte museet Moco med modern konst, därefter härlig lunch på ett tapas-ställe bland gränderna. På kvällen blev vi bjudna på typisk spansk middag hemma hos min väninna. Det blev en riktigt härlig tripp, fullproppad med arkitektur, konst och god mat. Barcelona är verkligen en stad att rekommendera för några dagars avkoppling, speciellt under lågsäsong när turisterna är färre.
Petras bästa Barcelona-tips:
Seventy Barcelona är ett chict boutique-hotell med spa, som ligger nära Gaudis landmärke Sagrada Familia. Carrer de Còrsega 344, +34 930 121 270, seventybarcelona.com
La Pepita är ett härligt stimmigt ställe med avslappnad atmosfär, bra musik, tapas, vin och skratt. Calle Córcega 339, +34 932 384 893: lapepitabcn.com
Cecconi’s är en klassisk italiensk restaurang som serverar handgjord pasta, skaldjur och rätter från norra Italien med de finaste råvarorna. Passeig de Colom 20,
+34 932 204 640, cecconisbarcelona.com/en
Boca Grande serverar fisk och skaldjur i en sagolik atmosfär, och har även en välfylld vinkällare. Passatge de la Concepció 12, +34 93 467 51 49, bocagrande.cat/en/boca-grande-en/
Bar El Born i Barcelonas äldsta stadsdel är en charmig cocktailbar i en före detta fiskaffär från 1930-talet. Passeig del Born 26, +34 933 19 53 33, barelborn.es/en
ESNY:s medarbetare rapporterar från nya resmål och gamla favoriter från världens alla hörn. Nu är det dags för Filip Söderlindh att berätta om sin favoritplats på jorden – ön utanför Sollenkroka i Stockholms skärgård.
Hela min uppväxt har jag tillbringat somrarna på denna ö utanför Värmdö i Stockholms skärgård. Det finns ingen plats i världen där man kan kombinera lugn med äventyr som här. Min mor, som gick bort för 3 år sedan, är uppväxt i skärgården och jag tänker ofta på hennes kommentar om att vakna och höra vågorna slå mot sandstranden. “Det här är livet” brukade hon säga, om att få vakna till just det ljudet.
Att vara i skärgården är som meditation för mig, och jag tar mig dit så ofta jag kan. Eftersom det knappt är en timme dörr till dörr från kontoret åker jag ibland dit efter jobbet. Jag tar ett kvällsdopp på bryggan, grillar något gott, vaknar till vågorna och tar sen båten tillbaka till stan morgonen efter. Det finns inget bättre sätt att starta dagen på.
Lugnet är det jag älskar mest med skärgården. Att få lägga ifrån sig telefonen, stänga av världen där ute, kunna gå runt i morgonrock och gå och småpyssla på ön. Kratta stranden och klippa gräset. Det är såklart härligt när det är bra väder och man kan bada eller åka ut och puttra med båten, men jag gillar också när det regnar, att få ligga framför en brasa och bara koppla av.
Denna sommar har varit fantastisk och vädret har verkligen varit med oss. Jag har tillbringat dagarna med att sola, fiska, varit ute på min SUP och åkt båt. Jag har åkt till Sandhamn och ätit lunch, grillat god mat med vänner och familj, spelat backgammon på bryggan med min systers fästman och suttit och småjobbat med en morgonkaffe på bryggan. Men jag har också varit stilla, i mina egna tankar, med bara vågskvalp och fågelsång som soundtrack. Som min mamma alltid sa: det bästa med att vara här är att bara vara.
Filips bästa skärgårdstips:
Min favoritkrog är Gällnö Handelsbod, som också är vandrarhem och kafé. Gällnö är ön mittemot vår, en riktig skärgårdsidyll men mycket folk och hålligång under sommaren. Här grillas det, liggs i solstolar och spelas musik. 08-571 663 10, gallno.se
Nobelstiftelsens direktör Henrik Santesson lät bygga stenpalatset Grinda Wärdshus som sommarbostad åt sig och sin familj i början av 1900-talet. En av skärgårdens pampigaste krogar, helt klart, med riktigt bra mat. 08-542 49 491, grinda.se
Bullandö krog är en annan favorit, på gränsen mellan inner- och ytterskärgården. Här serveras husmanskost med mycket bra fiskrätter. Utsikten är ljuvlig. Bullandö Marina,
08-571 458 54, bullandokrog.se
Sandhamn är en favorit där man både kan strosa runt på dagarna och äta god mat om kvällarna. Om man inte har egen båt kan man ta buss från Slussen till Stavsnäs och sedan skärgårdsbåt som tar runt 20 minuter.
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Ninna Carlson till hennes älskade Fiskebäckskil.
Jag är själv uppvuxen i Stockholms skärgård, men det blev kärlek vid första ögonkastet när jag kom till Fiskebäckskil första gången. Det var så mycket som var lätt att falla för: de röda solvarma klipporna, de salta härliga baden och det havsnära livet med skärgården inpå knuten – jag älskar att man lika ofta tar båten som bilen när man ska transportera sig.
Fiskebäckskil är ett traditionellt fiskesamhälle på ön Skaftö i Bohuslän, där husen ligger tätt och många har sjöbodar med bryggor och båtplatser. Orten har sen 1500-talet vuxit fram som ett fiskeläge, men under 1800-talet omvandlades det till skepparsamhälle med Bohusläns största fraktflotta. Under 1900-talet blev Fiskebäckskil alltmer en renodlad sommar- och kurort med salta bad och frisk luft. Sommarlivet här är fantastiskt; här finns allt från sol och badliv när vädret är fint, till tennisbanor, padelbanor och golfbanor. Byn är ett riktigt Bullerbyn där ortens alla barn kan springa fritt och leka, eller vässa färdigheterna i simskola, seglarskola och ridskola.
Vår biltur från Stockholm brukar ta fem-sex timmar, och när vi kommer fram skyndar vi oss alltid ner på Brygghuset innan de stänger och tar deras klassiska fisk- och musselsoppa. När vi sedan vaknar på morgonen får vädret avgöra vad dagen kommer att innehålla. Är vädret fint är vi alltid startklara att ta båten ut på sjön till någon badö med matsäck och badkläder, om inte går vi ut på golfbanan. En härlig, lite längre dagsutflykt är med båten till Skagen i Danmark. Vi ser till att komma iväg tidigt på morgonen, och två timmar senare kliver vi iland i Skagen, där vi hyr cyklar och tar oss ut till Grenen där Skagerrak möter Kattegatt. Lunch intas alltid i trädgården på Hotel Brøndums för deras magiskt goda smörrebröd. Finns det lite tid över cyklar vi vidare till Gamla Skagen och den vackra stenstranden, eller så väljer vi att besöka Skagens Museum, innan vi tar båten hemåt igen.
Utöver sommarmånaderna brukar vi se till att åka ner till Fiskebäckskil en långhelg under hummersäsongen, gärna i oktober. Gör man detta kan jag varmt rekommendera att följa med lokala fiskare ut och dra upp hummertinorna, och köpa med sig nyfångad hummer hem. Det finns inget som är så gott som nykokt ljummen hummer med hemgjord majonnäs!
Ninnas bästa tips från Fiskebäckskil:
Hotel Gullmarsstrand är en favoritrestaurang med havsutsikt som bjuder på god mat och en fantastisk solnedgång. Hotellet bjuder på gratis ‘Friskis och Svettis’-gympa två gånger om dagen för alla som vill. Strandvägen 2–14, Fiskebäckskil, 0523 66 77 88, gullmarsstrand.se
Brygghuset i gästhamnen är väldigt populärt bland både ortsbor och besökare. Här äter man vällagade fisk- och skaldjursrätter i gemytlig miljö. Restaurangen har en egen whiskeybar med fokus på högkvalitativa single malts från Skottland. Fiskebäckskilsvägen 28, 0523-222 22, brygghusetkrog.se.
Runt Skaftö finns många härliga vandringsleder. Till exempel kan man vandra till en av Skaftös högsta toppar, eller fyrvaktsbostaden på Islandsberg där Evert Taubes morfar var fyrvaktare, och Taube ska ha skrivit några av sina visor. Härifrån är utsikten fantastisk.
Är man sugen på en tio minuters båttur kan man ta sig antingen till Pelles Rökeri i Grundsund eller Norra hamnen i Lysekil; båda ställena har superb mat och förstklassig havsutsikt. Pelles rökeri, Östra Kajen Grundsund, 0523-212 74, pellesrokeri.com; Norra hamnen 5, Norra Hamngatan 5, 0523- 151 55, norrahamnen5.se
Är man sugen på lite längre utflykt, kan man istället åka söderut till Käringön och besöka Petersons krog, en riktig charmig skärgårdspärla med tillhörande bed-and-breakfast. Petersons Krog, Skeppersholme 123, 0304 560 19, petersonskrog.se.
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Tin-Tin till St Tropez.
För en säker solstart på sommaren tog jag familjen ner till södra Frankrike, närmare bestämt Saint-Tropez – en favorit som jag återkommit till varje sommar sen jag var åtta år. Trots att platsen troligtvis är en av de mest besökta i Europa under sommarhalvåret, har denna forna fiskeby genom åren behållit sin genuina sydfranska karaktär, och fisket är än idag byns verkliga själ. Här finner man inte bara livliga restauranger och trevliga butiker, utan även öde stränder och vild, vacker natur. Det är just för detta som platsen har en speciell plats i mitt hjärta och jag ständigt väljer att återkomma.
Det första vi gjorde efter att vi landat och installerat oss var att gå ner på Pizzeria Bruno med barnen för en tidig middag. Sedan strosade vi runt i byn och gick ner till hamnen för att titta på båtarna och ta en glass på Barbarac, en klassisk glassbar som funnits sen 80-talet. Vi avslutade kvällen på torget Place De Lices, där boule-spelandet var i full gång och sorl och musik hördes från intilliggande restauranger. Barnen åkte ett par varv på karusellen innan vi gick hem.
Dagen efter började vi med ett uppfriskande morgondopp i havet, innan jag och barnen åkte ner till byn för att köpa frukt och croissanter till frukosten. Ett annat härligt sätt att starta dagen på är med en vandring utmed kusten, längs snåriga små stigar med svindlande utsikt – något som med fördel görs på morgonen innan det blir för varmt.
Lunchen intogs på den mysiga strandrestaurangen Les Salins. Här sitter man nästan nere i vattenbrynet, medan barnen leker på stranden. Kvällen började med en drink på Senequier, en härlig bar bland båtar och myllrande hamnliv. Vi gick sen vidare för att äta middag på Le BanH Hoï, som ligger i en av byns många kullerstensgränder. Här äter man superb vietnamesisk mat, favoriterna är Lúc Lắc Beef och de vegetariska råa vårrullarna. Efter middagen gick vi tillbaka till Senequier igen för kaffe och en drink, och insöp den härliga stämningen. Södra Frankrikes vackra kustlandskap och det härliga gatu- och hamnlivet i Saint-Tropez är något jag aldrig tröttnar på – hit vill jag åka igen och igen.
Tin-Tins bästa Saint-Tropez-tips
En dagstur till La Croix-Valmer, och det relativt nyöppnade hotellet Lily of the Valley’s beachclub La Brigantine, kan jag varmt rekommendera. Hit kan man ta sig med bil eller båt. Härligt läge vid vattnet och väldigt god mat. Plage de Gigaro, La Croix-Valmer, lilyofthevalley.com
Le Club 55 är en riktig Saint-Tropez-klassiker, och är fortfarande lika bra som det alltid har varit. Här tittar man gärna på folk och tar in den härliga stämningen. Har man tur går bandet runt bland borden och sjunger och spelar, och kanske till och med får till lite allsång. 43 Boulevard Patch, Ramatuelle. leclub55.fr
Jardin Tropezina ligger trevligt nära vattnet och passar bra med barn. Här njuter du av skaldjur och provensalska specialiteter i en härligt avslappnad miljö. Quartier Pinet, Route de Tahiti, Ramatuelle, https://www.jardin-tropezina.fr/fr/
Senequier har en härlig uteservering som överblickar hamnen. Hit går man för stämningen, blickfånget och den goda maten. 29 Quai Jean Jaurès, Saint-Tropez. senequier.com
Vietnamesiska Le BanH Hoï har ett mysigt läge i en kullstensgränd, och rätter som gör att vi kommer tillbaka år efter år. Ett bord ute är absolut att föredra. Place de l’Ormeau,12 rue petit Saint-Jean, Saint-Tropez. banh-hoi.com
En annan asiatisk nykomling är Matsuhisa i det fantastiska hotellet Château de la Messardière, ett nyrenoverat 1800-talsslott som numera är en del av Airelles-kedjan. 2 Route de Tahiti, Saint-Tropez. airelles.com/en/destination/chateau-de-la-messardiere-hotel
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Petra till spännande Prag.
Vi gav goda vänner, som förnyat sina löften, en resa till Prag för fyra år sedan. Resan hade blivit uppskjuten fyra gånger, men nu kom vi äntligen iväg! Jag har varit i Prag förut, och tycker det är en underbar stad som är greppbar, vänlig och lugn. En stad vi når från Stockholm på knappt två timmar, som är vacker och full av spännande kultur och mat. Denna gång var resan fokuserad på sightseeing, vin och mat och vi hade verkligen ansträngt oss för att hitta härligt boende och bra restauranger.
En bra ingång till att upptäcka staden – för första gången eller på nytt – är via en två timmar lång Harley Electric Trike City Tour, en guidad tur som smidigt tar dig runt stans bästa utsiktsplatser och sevärdheter. Riktigt bra sätt att se mycket av staden på ett roligt sätt. Vi tog också en båttur på Moldau i strålande solsken, här finns massor av varianter att välja mellan – längre turer med lunch eller middag, eller som vi gjorde, enbart bubbel och snacks.
När jag varit i Prag tidigare har jag besökt både det berömda operahuset Národní divadlo och några klassiska konserter, men den här gången var vi 15 personer, så det blev lite svårbokat. Däremot blev det en hel del shopping på Prags mest exklusiva shoppinggata Parizska, där de flesta designmärken finns representerade med flotta butiker. Fler nya handväskor lämnade staden.
Hotellet Buddha Bar finns runt om i världen så det är i sig inte speciellt för Prag, men det var viktigt för oss att hotellet kunde erbjuda bra boende för samtliga vilket det här gjorde, och då blev vårt självklara val. Prag är verkligen en spännande stad och perfekt som weekenddestination för den som vill uppleva kultur på inte så långt avstånd från Sverige.
Petras bästa Prag-tips:
Lyxig asiatisk restaurang som sägs vara den bästa av sitt slag i stan. Vi kunde bara hålla med. Sasazu, Bubenské nábřeží 306, sasazu.com/en
Fantastisk restaurang med fokus på musslor och tjeckiskt öl. Les Moules, Pařížská 19/203, lesmoules.cz
Cool bar mitt i stan i transformerad historisk byggnad. Genom glastaket ser du Prags natthimmel. Moonclub, Dlouhá 709/26, moonclub.cz
Vacker bar i klassisk amerikansk stil, grundad 1912. Tretter’s American Bar. tretters-obecnidum.cz
Harley Electric Trike City Tour, mopeder med guide runt Prag. Rekommenderas varmt! Sök på getyourguide.com
Trevlig personal, fantastisk frukost och stora snyggt designade rum med ett suveränt läge i staden. Buddha Bar Hotel, Jakubská 8, buddhabarhotelprague.com/en
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Fredrika Agardh till norra Italien.
För ett par veckor sedan bestämde min pojkvän och jag oss för att ta en weekend-getaway till Castello di Tabiano, ett slott i magisk miljö utanför Parma i norra Italien. En ganska given destination, eftersom det är min pojkväns farbrors fru som driver verksamheten på Castello di Tabiano. Anna Maria är den sjätte generationen som nu bor och driver verksamheten på slottet, men slottet har funnits sedan 1000-talet. Det har varit många turer i att rusta och ta hand om verksamheten och det senaste projektet har varit en ny hotelldel: Rummen bjuder på handmålade handfat, vacker utsikt och specialbeställda sänggavlar. I källarplanet planeras hotellets nya spa, men bygget för detta är satt på paus eftersom man hittade 600 år gamla murar och keramik från en tidigare era (nu ska geologer och arkeologer undersöka platsen innan arbetet kan fortskrida). Slottet ligger i en oerhört vacker miljö med milsvid utsikt över böljande åkrar, långa rosenhäckar och Alperna som syns i horisonten klara dagar.
Jag har tidigare rest runt en hel del i Italien, men jag har aldrig varit i just Emilia Romagna som det här området heter. Härifrån kommer både parmaskinkan och parmesanosten vilket givetvis innebär fantastisk mat. Jag gillar också den jordnära känslan i den här delen av Italien – det är inte lika värdsligt som i Milano eller Rom, med sina modebutiker och kända restauranger, utan mer genuint, med familjer som jobbar tillsammans för att driva småföretag och jordbruk. Middag på Castello di Tabiano rekommenderas varmt och även på restaurangen bredvid, Locanda del Colle da Oscar – en familjeägt ställe som serverar genuin italiensk mat lagad från grunden, där säsongens råvaror bestämmer menyn.
Omgivningarna bjuder på många platser som är väl värda ett besök. En heldag i Parma med ett besök i katedralen är ett perfekt utflyktsmål. Vi tog också en dag i Salsomaggiore och besökte stadens berömda badhus. Annat som man inte bör missa i Salsomaggiore är en stimmig lunch på L’incontro, marknaden som ligger ett stenkast från samma restaurang och gelato från gelateria Sanelli.
Sagoslott mitt på italienska landsbygden. Castello di Tabiano, Via Castello, Salsomaggiore Terme, castelloditabiano.com
Rustikt och genuint på typiskt italienskt vis. Locanda del Colle da Oscar, 18, Via Castello, Tabiano
Il Palazzo delle Terme Berzieri, badhuspalatset i Salsomaggiore, är ett unikt exempel på art decò-stil och hisnande vackert. Piazza Lorenzo Berzieri 1, Salsomaggiore Terme, salsoexperience.it/palazzo-berzieri/
Vedeldad pizza och pastarätter i högljudd, livlig atmosfär. L’incontro, Salsomaggiore, Viale Berenini, 6A, Salsomaggiore Terme, pizzeriaincontro.it
Högkvalitativ hantverksglass med annorlunda aromer – här finns glass med smak av parmesan, pumpa, ingefära, gorgonzola, druvmust och fikon. Gelateria Sanelli, Viale Giandomenico Romagnosi, 2, Salsomaggiore Terme.
ESNY:s medarbetare rapporterar från gamla favoriter och nya smultronställen världen över. Den här gången följer vi med Sara Helin till vackra Hamburg.
Jag och min man åkte till Hamburg för att hälsa på vår yngsta dotter Frida som nyligen flyttat dit. Jag hade tidigare hört att det skulle vara en vacker stad men Hamburg överträffade verkligen mina förväntningar. Staden är inte bara vacker utan erbjuder en spännande historia, mycket vatten, gröna parker och inte minst vacker arkitektur.
Första dagen jag och min man kom dit visade Frida oss stadskärnan och de trevliga shoppingkvarteren. Det var sent på eftermiddagen och allt var stängt men det var ändå roligt att få en första rundvandring. Ganska direkt kom vi till Hamburg Rathaus, en mycket pampig byggnad som rymmer 647 rum. Byggnaden uppfördes i slutet av 1800-talet och fungerar som rådhus, med en vacker innergård och restaurang i källaren. Det var tänt i flera fönster och man kunde ana de eleganta rummen som döljer sig inne i den pampiga byggnaden. Middagen åt vi på Café Paris, god mat i ledig avslappnad miljö. Chokladmoussen var magisk.
Hamburg är den näst största staden i Tyskland och har landets största hamn, som också är den tredje största i Europa. I nordöstra delen av hamnen, bara en kort promenad från centralstationen, ligger stadsdelen Speicherstadt som ingår i UNESCO:s världsarvslista. Här möts man av röda tegelhus i gotisk stil och massor av mysiga kaféer och gallerier. Ett tips är att besöka kvarteret på vatten under dagtid och på land under kvällstid, när broarna är upplysta i ett vackert ljus. Hela Hamburg är omgivet av vatten: Alsterfloden som är uppdelad i två sjöar på vardera sida om staden och Elbe som rinner rakt igenom staden. Det finns massor av kanaler, och faktiskt fler broar än någon annan stad i världen – fler broar än Amsterdam och Venedig tillsammans.
Om man tycker om design och vacker arkitektur måste man besöka Hamburgs nya operahus, Elbphilharmonie beläget vid Elbe. Det är ett riktigt mästerverk. Överhuvudtaget är Hamburgs arkitektur en anledning i sig att besöka staden. Överallt möts man av vackra utsmyckade hus från sekelskiftet med välskötta förträdgårdar. Det är en fantastisk stad att promenera i, och vi ser fram emot att resa tillbaka snart igen.
Saras bästa Hamburgertips:
Vi bodde på Farmont Hotel Vier Jahreszeiten. Det var helt klart ett av de bästa hotell jag någonsin bott på. Fantastisk service, bra restauranger och med ett utmärkt läge alldeles intill sjön Aussenalster, som jag varmt rekommenderar att ta en långpromenad runt. Om man är i krokarna kan jag varmt rekommendera frukosten, afternoon tea eller ett besök i den ikoniska lilla baren. Här finns även restaurangerna Haerlin som har två Michelinstjärnor och Nikkei Nine som serverar fantastiska japanska och sydamerikanska rätter. Neuer Jungfernstieg 9 14, fairmont.com/vier-jahreszeiten-hamburg
Den charmiga stadsdelen Eppendorf bjuder på massor av härliga butiker, caféer och restauranger. Vi åt lunch på trendiga Ændrè, som hade olika hälsosamma rätter och spännande kryddigt kaffe. På fredagar är det marknad under bron och vi passade på att gå dit för att handla råvaror till helgens hemmamiddag. Här kan man även passa på att testa tysk streetfood. Lehmweg 31A, aendre.de
Eftersom jag älskar kaffe vill jag alltid hitta ett bra kaffeställe. Frida tipsade även om Nordcost Coffee Roastery. Det är riktigt bra och ligger centralt med bra utsikt. Deichstraße 9, nordcoast-coffee.de
ESNY:s medarbetare tar med oss världen över. Den här gången är det Anna Hildingssons tur att ge sina bästa Åre-tips.
Det finns platser man ständigt återkommer till. En av mina platser är jämtländska Åre. Här andas jag lättare och sover djupare, inte sällan utanför den traditionella säsongen. Fjälluften och det vidsträckta landskapet med Sylarna som bakgrundsfond gör sitt.
En perfekt skiddag i Åre inleds med ett par snabba åk i backen innan familjen vaknat.
Därefter långfrukost hemma med familjen, innan det är dags att ge sig ut i pisterna igen, nu i samlad trupp. Lunch äter vi i backen, gärna på La Gondola uppe på Olympiaplatån, med milsvid utsikt över fjällen – här ska ni äta antingen pizza (en favorit är pepperonin) eller den magiska pastan Caccio e pepe med smaker av pecorino, tryffel och smör.
På eftermiddagen blir det längdskidåkning innan det är dags för bastu. Middag blir på hemmaplan eller i byn, beroende på dagsform och ork. Tar vi oss ut kanske det blir Buustamons Fjällgård, som har en riktigt bra restaurang. Jag gillar också Copperhill Mountain Lodge, det var många turer i samband med bygget, men jag vill ändå påstå att det blev bra till slut.
Åre har fantastisk skidåkning, men det finns också så mycket mer att upptäcka runtomkring. 20 minuter västerut med bil finns Sveriges största vattenfall Tännforsen, som man kan få riktig närkontakt med. När den är riktigt vild skulle vattnets volym fylla Globen på en kvart. En annan personlig favorit för mig är Åre kyrka, inte bara för dess vackra fasad i skiffer och granit. Långt innan min man och jag träffades bodde han i Åre under en skidsäsong, och på självaste Alla Hjärtans Dag kom han att på behörigt avstånd betrakta en vintervigsel med slädar och facklor. Han bestämde sig där och då att skulle han någon gång gifta sig, så skulle det vara just på denna plats på Alla Hjärtans Dag – och så blev det. Allt sedan dess har Åre haft en alldeles särskild plats i mitt hjärta. Här andas jag lugnt, sover gott och känner glädje och tacksamhet.
Mina favoritplatser runt omkring Åre:
Buustamons Fjällgård. Mat, fika, bastu, spa, övernattning – kort sagt allt man kan behöva för en avkopplande dag, kväll eller helg i rustik miljö. Det är onekligen något med timmerstockar. buustamonsfjallgard.se
Copperhill Mountain Lodge: Perfekt hotell för familjen med generös spaavdelning. copperhill.se
La Gondola: Gammal klassisk Årerestaurang i ny regi beläget på Olympiaplatån. supper.nu/booking-are
Åre gamla kyrka: En vacker liten medeltida stenkyrka som med mycket god vilja och ännu mer kärlek kan husera ett normalstort bröllopssällskap. Men sen är det fullt. Vilket gör sitt till charmen. Kyrkvägen 8, 837 52 Åre
ESNY´s medarbetare tar oss med världen över. Denna gång följer vi med Andrea till Alp-pärlan Gstaad
Min man kommer från Gstaad så vi är här flera gånger per år och hälsar på släkten. Det är härligt oavsett årstid, det är bara aktiviteterna som skiljer sig åt. Om jag absolut måste välja är min favoritsäsong sommaren när vi vandrar i bergen.
Innan jag hade varit i Gstaad trodde jag att det skulle vara mer av en sportig skidby än en gullig alpby, men de har gjort ett väldigt bra jobb med att bevara arkitekturen och att inte låta själva skidsystemet ta över den gammalmodiga känslan i byn. Byn har en promenadgata som är bilfri, där man ibland stöter på häst och vagn. Det är mysigt att strosa där, omgiven av bergen och de pittoreska husen.
Den här gången hade vi särskilt sett fram emot att få hänga med släkt och vänner som vi inte träffat på länge på grund av covid. Vi var där över jul, så förutom att mysa med nära och kära blev det såklart mycket skidåkning på schemat. Favoriten är att åka från Hornberg till St Stephan och äta lunch där. Ett måste är efterrätten “Heisse Liebe” (het kärlek översatt till svenska) som är vaniljglass med varma bär. Sen åker man samma väg tillbaka, en hisnande vacker dagstur.
Ställen du inte får missa i Gstaad:
Ta en drink på Palace, Gstaads ikoniska hotell som syns över hela byn. Underbar hotellobby där man kan ta en kaffe, en drink eller en svängom till livebandet på kvällarna.
Middag på Post Hotel. Underbart gullig liten restaurang mitt i byn. Här äter man fondue följt av Coupe Denmark, med den godaste hemmagjorda chokladsåsen du någonsin smakat.
The Alpina, designhotellet som öppnade för några år sedan, har Schweiz snyggaste spa. På terrassen kan man sitta och kändisspana med en välgörande te-infusion.
Brocanten i närliggande byn Saanen är en jättekul secondhandbutik som bara är öppen på torsdagar. Här kan man hitta precis allt, jag köpte ett par ursnygga skor där i somras för 3 schweizerfranc (cirka 30 SEK).
Promenera längs med floden från Gstaad till Saanen eller ännu längre. Ljuvligt vackert.
Under 2022 kommer varje nyhetsbrev från ESNY:s bjuda på ett resereportage från någon av våra medarbetare när de tar sig runt i världen, späckade med tips, favoriter och rekommendationer. Först ut är Niklas Berntzon, som passade på att ta en avstickare till Berlin i veckan.
Som en rivstart på året – och kanske för att vila upp oss efter julledigheten – tog jag och min fru en weekend i Berlin över Trettonhelgen. Att det just blev Berlin är något av en slump, jag har inget personligt förhållande till staden och hade knappt satt min fot där tidigare, förutom en snabb genomresa på väg ner till Medelhavet i tonåren och några dagar under fotbolls-VM (då fokus knappast låg på att utforska staden). Men nu såg vi fram emot god mat och dryck samt lite hederlig sightseeing.
Efter knappt 90 minuters flygresa och en smidig transfer nådde vi vårt hotell Ritz Carlton. Vi började med att bränna av det turistiga, och vad är väl mer obligatoriskt än en vinlunch uppe i landmärket Fernsehturm Berlin, TV-tornet med roterande utsikt över hela staden. Varvet tog 30 minuter, under vilka vi hann med det tvivelaktiga nöjet att äta en av världens mest osmakliga hamburgare. Några timmars shopping och ett ombyte senare fick vi revansch på Cookies Cream, en vegetarisk restaurang med en stjärna i Michelinguiden. En typisk trendig Berlinrestaurang gömd inne i en gränd bakom en ståldörr, där vi avnjöt en sjurätters väl värd sin stjärna.
I Berlin är nutidshistorien ständigt närvarande. Delar av muren syns på fler platser och skapar en väldigt speciell känsla. Ett annat hisnande, historiskt dokument är Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som förstördes 1943 vid en bombräd och sedan dess bevarats som ruin och minnesmärke över krigets fasor. Det kändes självklart att besöka Checkpoint Charlie, gränsstationen mellan Öst- och Västberlin under Berlinmurens tid, och Förintelsemonumentet, rest till minne av alla judar som blev mördade under andra världskriget. Det var tungt att se, men en väldigt viktig del av resan för oss.
Min bild av Berlin har alltid varit att det är grått, klottrigt, bohemiskt och trendigt. Men jag har alltid anat att det finns en annan sida; det bor ju trots allt dubbelt så många människor här som i Stockholm, och med mer storstad kommer större utbud. Det skulle visa sig att jag hade rätt. Det ruffiga och klottriga blandas ofta upp med exklusiva butiker och restauranger i Berlin; kanske är det allra tydligast i K-märkta området Spandauer Forstadt i stadsdelen Mitte. Vi kollade också in KaDaWe, Berlins motsvarighet till NK, med alla tänkbara fina märken.
Vi åkte tillbaka till Stockholm med blodad tand. Ritz Carlton (och särskilt deras frukost) i all ära, men efter några barbesök hade vi fått flera nya uppslag inför nästa resas boende. Soho House, Adlon Kempinski och Waldorf är självklara bubblare, men även ett par coola boutiquehotel lockade – det kommer att bli svårt att välja!
Niklas bästa bar- och restaurangtips:
Middag på Cecconi’s – italienskt och galet bra i hotellet Soho House.
Kink – nyöppnat och typiskt Berlin-trendigt, där nutida konst möter avancerad gastronomi.
893 Ryotei. Japanskt (varför äta tyskt i Berlin?). Östtysk känsla utanför, minimalistisk dröm inuti.
Lunch på Borchardt, NYC’s Balthazar motsvarighet i Berlin. Klassiskt och avskalat; vita dukar och svarta västar. Prova deras steak frites, bland de godaste och saftigaste jag ätit.
Amano Bar, Monkey bar och Adlon hade alla fullvärdiga Dry Martinis respektive Bloody Marys, beroende på vilken tid vi besökte dem.